Muž z Doloplaz skoro uškrtil přítelkyni. Soud ho opět nepotrestal

Muž z Doloplaz skoro uškrtil přítelkyni. Soud ho opět nepotrestal
ilustrační foto

Krajský soud v Brně ve čtvrtek opětovně zprostil obžaloby muže, který v srpnu 2017 Doloplazech na Prostějovsku skoro uškrtil svoji přítelkyni. Za pokus o vraždu s rozmyslem mu hrozilo až 20 let, protože se ale přiznal, a svého konání zanechal, podmínka trestnosti podle soudu zanikla. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se na místě odvolala.

Krajský soud se případem zabýval podruhé, muže zprostil obžaloby už dříve, vrchní soud ale případ vrátil po odvolání žalobkyně zpět. Podle odvolacího soudu brněnský soud vyvodil předčasné závěry pro nevyvození trestní odpovědnosti.

Třiačtyřicetiletý muž svoji partnerku téměř uškrtil v noci 3. srpna 2017. Nejdříve ji chtěl zadusit polštářem, to si ale rozmyslel a začal ji škrtit rukama. Žena se bránila, posléze ale upadla do bezvědomí. Muž se k činu u soudu přiznal, uvedl, že svého činu lituje, a omluvil se. Už dříve uvedl, že přítelkyně po něm chtěla, aby si našel byt v Prostějově, aby se osamostatnil od rodičů, a on to nezvládl.

„Na svojí výpovědi trvám, měnit ji nebudu. Škrtil jsem ji rukama, pak jsem si uvědomil tu strašnou věc, že bych ji mohl usmrtit, že to nejde vrátit zpět, svého činu jsem zanechal," řekl u soudu. Zopakoval, že se žena škrcení bránila, poškrábala ho na obličeji, poté asi na půl minuty upadla do bezvědomí. Když se probrala, podal jí telefon, ať zavolá policii, seděl vedle ní a utěšoval ji.

„Chybělo mu jen trochu štěstí," řekl dnes znalec z oboru soudního lékařství na dotaz soudu, co by obžalovaný musel udělat, aby poškozenou skutečně uškrtil. Podle něj poškozená mohla zemřít během několika vteřin.

Brněnský soud loni v květnu muže obžaloby zprostil a pustil jej i z vazby. Podle odůvodnění předsedy senátu Tomáše Kurfiřta muž činu dobrovolně zanechal a žena nemá ani žádné následky. Soud tak podle něj nemohl postupovat jinak, než muže obžaloby zprostit. Včera předseda senátu rozsudek odůvodnil stejně. (Zdroj čt)

Komentáře

...musí okolí počkat až někoho zabije doopravdy??

Poslat nový komentář