Motorkáři řádí na silnicích. A umírají

Motorkáři řádí na silnicích. A umírají
ilustrační foto

Podle statistik došlo v roce 2018 jen v Olomouckém kraji ke 142 dopravním nehodám motorkářů. Bylo při nich těžce zraněno 14 osob, 120 lehce a čtyři motorkáři dokonce zemřeli. V sedmi případech bylo zjištěno požití alkoholu před jízdou. Hodně nehod se stalo na komunikaci, vedoucí přes Červenohorské sedlo. Policisté tam proto o posledním víkendu posílili kontroly.

Pod vlivem alkoholu byl jeden motorkář

Jeseničtí a šumperští policisté obsadili v neděli 21. července odpoledne Červenohorské sedlo. Zaměřili se zejména na kontroly motorkářů, kteří si tuto lokalitu velice oblíbili. K dispozici měli mimo jiné také čtyři pohyblivé hlídky policistů na nových motocyklech, dvě z Jeseníku a dvě z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Během odpoledne zkontrolovali 44 motocyklů a 52 osobních vozidel, přičemž zjistili celkem 19 přestupků, 16 policisté vyřešili na místě uložením pokuty a zbývající tři oznámili správnímu orgánu. Přestupku se dopustilo pět motorkářů a 14 řidičů vozidel. Mezi přestupky bylo nejčastěji překročení nejvyšší povolené rychlosti a špatný technický stav vozidla, někteří řidiči přejeli plnou čáru a někteří neměli v pořádku doklady potřebné k řízení vozidla. Všichni řidiči se během kontroly podrobili dechovým zkouškám na alkohol. Pozitivní zkoušku do 1 ‰ alkoholu měl jeden motocyklista.

Statistika je výmluvná. A smutná

„Letos jsme za šest měsíců šetřili 39 dopravních nehod motorkářů, při kterých dvě osoby zemřely, pět bylo zraněno těžce a 26 lehce. Ve dvou případech měl na nehodu vliv i alkohol u motorkáře. V červenci máme již další smrtelnou dopravní nehodu motorkáře," uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová. Nejčastější příčinou těchto nehod je nepřiměřená rychlost, přesněji řečeno nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu komunikace, vlastnostem vozidla a zejména svým schopnostem.

Od 9. června 2017, kdy byla komunikace přes Červenohorské sedlo po rekonstrukci opět uvedena do provozu, do konce roku 2018 evidovali policisté v předmětném úseku celkem 20 dopravních nehod s účastí motorkářů. Jedna skončila smrtí, pět těžkým zraněním, a 13 lehkým.

„V letošním roce jsme v tomto úseku šetřili prozatím čtyři nehody motorkářů, z toho ve dvou případech se jednalo o smrtelná zranění. Dále evidujeme jednou těžké a jednou lehké zranění,“ konstatovala mluvčí.

Na Červenohorském sedle zahynuli letos dva motorkáři

V sobotu 29. června po čtrnácté hodině došlo na komunikaci první třídy I/44 mezi Červenohorským sedlem a obcí Kouty nad Desnou k havárii motocyklu značky Yamaha. Při projíždění levotočivou zatáčkou při jízdě z kopce došlo ke smyku motocyklu a ten se stal neovladatelným. Po nárazu do svodidel sedmadvacetiletý řidič utrpěl zranění, kterým na místě podlehl. Ke zranění dalších osob nedošlo. Výše způsobené hmotné škody byla vyčíslena na 125 tisíc korun.

K nehodě dvaatřicetiletého motocyklisty došlo v sobotu 20. dubna před třetí hodinou odpoledne na silnici I/44 v úseku mezi Loučnou nad Desnou a Červenohorským sedlem. Motocyklista měl po projetí zatáčky při jízdě z kopce dostat z přesně nezjištěných příčin smyk a s motocyklem upadnout na komunikaci. Motocykl setrvačností skončil mimo komunikaci v příkopu a motocyklista se střetl s protijedoucím vozidlem. Při nehodě byl vážně zraněn a v kritickém stavu byl letecky transportován do nemocnice. Zde po několika dnech zemřel. Výše způsobené hmotné škody byla vyčíslena na 130 tisíc korun. (ber)

Foto: PČR Olk

Komentáře

A co plechovkáři?Ti řádí celý rok.

ve válce taky první umírají de.bilové

Poslat nový komentář