Vojenská policie zasahovala u speciálů v Prostějově

Vojenská policie zasahovala u speciálů v Prostějově
ilustrační foto

V úterý 23. července 2019 provedla Vojenská policie na Generálním štábu AČR a v Prostějově některé úkony trestního řízení v souvislosti s prověřováním úmrtí příslušníka afghánských ozbrojených sil v Afghánistánu v říjnu loňského roku. Na svém webu to uvedlo ministerstvo obrany.

Pokračuje tak vyšetřování, které policie spustila loni na podzim po úmrtí českého psovoda Tomáše Procházky na afghánské základně Šindánd v provincii Herát.

Deník N uvedl, že při zásahu na generálním štábu a v Prostějově Vojenská policie zadržela několik českých vojáků. „Vojenská policie prošetřuje informace kolem událostí v Afghánistánu a provádí výslechy,“ řekl Deníku N ministr obrany Lubomír Metnar s tím, že mu náčelník Vojenské policie neupřesnil, kolik vojáků je zadržených.

List New York Times (NYT) v listopadu napsal o vyšetřování českých a amerických vojáků, kteří se údajně podíleli na zabití afghánského vojáka Vahidulláha Chána podezřelého z Procházkovy smrti.

Afghánského vojáka zatkly afghánské jednotky a daly ho do vazby západních sil. V době, kdy byl vrácen afghánským jednotkám, byl údajně zbitý a v bezvědomí, odvolával se na podzim americký list na afghánské úředníky. Krátce poté muž zemřel.

Česká armáda se v druhé polovině roku 2018 musela v Afghánistánu vypořádat s několika útoky. V srpnu zemřeli tři čeští vojáci poté, co se v jejich blízkosti odpálil sebevražedný atentátník. V říjnu na spojeneckou hlídku zaútočili atentátníci automobilem naloženým výbušninami, zraněno bylo pět vojáků. Následoval útok, při kterém zemřel Procházka a dva čeští vojáci byli zraněni.

V souvislosti s loňskou smrtí českých vojáků poslal Afghánistán nedávno do České republiky diplomatickou nótu. Její podrobnosti česká diplomacie nezveřejnila s odvoláním na utajovaný režim dokumentu. Server iROZHLAS.cz ji spojil se zásahem českých a amerických vojáků proti komplicům atentátníka, který v srpnu připravil o život trojici českých vojáků.

Česká republika má v Afghánistánu aktuálně 345 vojáků. V bojích v této zemi dosud zahynulo 14 českých vojáků. (red)

Poslat nový komentář