Vyhrožoval policistům, soudcům i kandidátovi na prezidenta. Odhalil ho policejní kybertým

Vyhrožoval policistům, soudcům i kandidátovi na prezidenta. Odhalil ho policejní kybertým
ilustrační foto
Další fotky: 
Vyhrožoval policistům, soudcům i kandidátovi na prezidenta. Odhalil ho policejní kybertým

Aleš Rozsíval je nechvalně proslulou osobností prostějovské kriminální sféry. Čtyřiatřicetiletého muže, který byl v minulosti odsouzen mimo jiné za rasistické urážky zpěváka Radka Bangu, poslední rok sledoval nově vytvořený tým oddělení analytiky a kybernetické kriminality. Rozsívala, stíhaného ve dvou případech, dostal až do fáze návrhu podání obžaloby.

„V období od července 2017 do června 2018 zaslal nejméně pět emailových zpráv muži, který je u nás i v zahraničí široce respektovanou osobností a dokonce se o něm veřejně diskutovalo jako o možném vhodném kandidátovi na prezidenta republiky. Tohoto muže si vybral za cíl a v odeslaných zprávách ho zahrnul velice vulgárními nadávkami a hrozbami nejhrubějšího charakteru, kde například jeho zabití mělo předcházet i mučení. Využil přitom zdánlivě anonymního přístupu k internetu ve svém bydlišti i internetu veřejného. Veliké poděkování za provedení dílčích úkonů prověřování této věci náleží také kriminalistům obvodního ředitelství Praha 2," uvedl na pondělní tiskové konferenci vedoucí ÚO PČR Prostějov Tomáš Adam. Rozsíval byl pro toto jednání obviněn z přečinu násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci. Za to mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Jenže amatérský kouzelník v kyberšikaně pokračoval. Vyprovokoval jej dvaačtyřicetiletý známý, se kterým se koncem roku 2018 nepohodl. Ten nakonec skončil jako poškozený. „Pod vlivem zjitřených emocí jej napadl „originální“ druh pomsty. Poškozený se před vypuknutím vzájemného konfliktu na počítači obviněného přihlásil do své emailové schránky. Poté však následoval zmíněný konflikt, v jehož důsledku se již nestihl odhlásit. Toho obviněný využil a se záměrem uškodit poškozenému, bez jeho vědomí neoprávněně vstoupil do jeho emailové schránky. Z té potom rozeslal emaily s vulgárními nadávkami a hrozbami fyzickou likvidací, které adresoval státnímu zastupitelství, soudu a na územní odbor Policie ČR Prostějov. Kromě jiného v emailech hrozil „vystřílením“ všech policistů i soudců, „vyhozením do vzduchu“ celého státního zastupitelství, uložením bomby na policii a nastražením bomby pod soukromý automobil jednoho z kriminalistů. Jménem poškozeného pak také všechny výhružné zprávy podepsal," doplnil Adam s tím, že z důvodu zahlazení stop následně výhružné maily odstranil z emailové schránky.

Důsledným prověřením věci se policistům oddělení analytiky a kybernetické kriminality ve spolupráci s dalšími kriminalisty územního odboru Prostějov podařilo jako pachatele tohoto skutku vyloučit poškozeného a prokázat, že pisatelem zpráv byl Rozsíval. Policisté jej obvinili z přečinu poškození cizích práv a také z přečinu vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Za ty mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

„Obviněný muž se těchto skutků dopustil přesto, že byl pro protiprávní jednání páchané prostřednictvím sítě internet v minulosti již pravomocně odsouzen. Ke svému protiprávnímu jednání používaný počítač obviněný dobrovolně vydal a soud bude rozhodovat o jeho propadnutí," doplnil zástupce vedoucího ÚO Prostějov Leo Klučka.

V kontextu s uvedenými případy pak jako drobnost může vypadat to, že v září 2018 před půlnocí Aleš Rozsíval poškodil kovový předvolební poutač politické strany, umístěný na náměstí E. Husserla v Prostějově. K fotografiím pěti vyobrazených kandidátů měl černým fixem dopsat velice vulgární nadávky a politické straně tím způsobil škodu vyčíslenou na 300 korun. Přímo při činu byl však zachycen kamerou bezpečnostního kamerového systému města Prostějov. Díky tomu byl bezprostředně po činu zadržen hlídkou městské policie a předán policistům.

Toto jednání policisté kvalifikovali jako podezření z přečinu poškození cizí věci a přečinu výtržnictví. Za ty mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. (ber)

Foto: PČR

 

 

 

Komentáře

Kdo to je ta široce respektovaná osobnost? :D

Statečný anonýmku, to říkal sifonek taky. Víš jak dopad?

Merhaute, policie tě má dlouhodobě za kreténa.
Zlínská, pražská, z Olomouce i Prostějova. Tak se nediv, že na tebe kálí.

Deset let prostějovští policisté tohoto magora opakovaně namísto k soudu posílali na přestupkové oddělení tamějšího magistrátu, odkud odcházel takzvaně neusvědčen anebo maximálně s pokutičkou pár stovek. Až měl jeden pocit, že si Rozsívala úředníci/policisté pěstují na okrasu...

Mým jménem vyhrožoval soudcům, policistům už před lety ... stíhání zastaveno, protože mu prý v kauze Banga hrozil vyšší trest. A ejhle, najednou to jde. Aspoň tak.

Jaromír Merhaut, Zlín

A která politická strana to byla?Je třeba znát o koho šlo.300 kč a 2 roky vězení?Páni novináři asi spadli na hlavičku.

Poslat nový komentář