Opilý cizinec si nedal říct. S dvěma promile brázdil D46

Opilý cizinec si nedal říct. S dvěma promile brázdil D46
ilustrační foto

V neděli 29. září 2019 po osmé hodině ranní policisté na lince tísňového volání přijali oznámení o podivné jízdě šedé dodávky Opel po dálnici D46 od Olomouce k Prostějovu. Na místo vyslaní policisté dopravního inspektorátu po chvíli podezřelou dodávku zahlédli a pomocí světelného nápisu na služebním vozidle svedli z dálnice na sjezdu Prostějov - střed. V řidiči policisté zjistili cizince ze země EU a důvod jeho „podivného“ stylu jízdy se ukázal ihned po provedení první dechové zkoušky. Ta byla pozitivní a ukázala hodnotu 1,85 ‰ alkoholu v dechu. Opakovaná zkouška pak dokonce 1,92 ‰ alkoholu.

S naměřenými hodnotami řidič souhlasil, ale k množství a době kdy alkohol vypil, se odmítl vyjádřit. Provedeným šetřením policisté navíc zjistili, že cizinec má vysloven zákaz řízení motorových vozidel na území České republiky. Ten mu byl uložen po dosažení 12 bodů do karty řidiče, a to až do srpna 2020. Další jízdu policisté muži zakázali a na místě zadrželi jeho řidičský průkaz.

O necelé dvě hodiny později v Kralické ulici v Prostějově kontrolovala stejnou dodávku hlídka obvodního oddělení Prostějov 2. Také v tomto případě řídil stejný řidič. Provedenými dechovými zkouškami u něho policisté tentokrát změřili hodnoty 1,38, 1,57 a 1,50 ‰ alkoholu v dechu. Výzvu k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření muž odmítl, ale přiznal vypití tří piv v době od 7:00 do 8:00 hodin téhož dne. Následoval opětovný zákaz další jízdy.

„V obou případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za ten podezřelému v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti," doplnil informaci policejní mluvčí František Kořínek. (red)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář