Podvodníkům naletěla mladá dívka. Doplatili na to rodiče

Podvodníkům naletěla mladá dívka. Doplatili na to rodiče
ilustrační foto

Oznámení o dalším podvodném jednání, ke kterému mělo dojít koncem měsíce ledna, přijali policisté obvodního oddělení Prostějov 1. Obětí se tentokrát stala čtrnáctiletá dívka z Prostějova, které svému domnělému známému přeposlala všech 11 SMS zpráv s PIN kódem, o které ji požádal.

„Každá taková zpráva její rodiče vyšla na 600 korun a způsobená škoda tak dosáhla 6 600 korun. Policisté věc šetří pro podezření z přečinu podvod. Za ten pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta," uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

V souvislosti s tímto případem policisté znovu důrazně apelují na veřejnost, aby byli při komunikaci přes sociální média opatrní a dbali vysoké obezřetnosti. Po každé netypické žádosti by mělo dojít k ověření, že pochází opravdu od známého. Podvrhnout psanou zprávu není tak těžké. Proto by ověření mělo proběhnout jiným způsobem, nejlépe osobně, nebo telefonicky. Protože se nejedná o žádnou vysoce sofistikovanou kriminalitu, k ubránění se takovému útoku mnohdy stačí použít selský rozum. To, že mě někdo v online prostředí vyzve, abych něco udělal, přece neznamená, že to udělat musím! (red)

Ilustrační foto pixabay.com

Poslat nový komentář