SMSky, které přeposílala „známému", si ani nepřečetla. Přišla o téměř 7 tisíc korun

SMSky, které přeposílala „známému", si ani nepřečetla. Přišla o téměř 7 tisíc korun
Ilustrační foto pixabay.com

Ve středu 1. dubna 2020 v podvečerních hodinách dostala dvaadvacetiletá žena z Olomouce prostřednictvím internetové aplikace Messenger zprávu z profilu svého kamaráda. V té ji domnělý kamarád žádal, aby mu přeposlala SMS zprávy, které jí přijdou. Žena nejen že na tento známý podvod naletěla, ale svou neopatrnost znásobila tím, že si přeposílané zprávy vůbec nepřečetla. Po žádosti neznámého pachatele, který se za jejího známého jen vydával, žena přeposlala celkem jedenáct potvrzovacích kódů k m-platbám a přišla tak o 6 600 korun.

Věc šetří policisté skupiny kybernetické kriminality územního odboru Olomouc pro podezření z podvodu. Protože se tohoto jednání pachatel dopustil v době trvání nouzového stavu, hrozí mu v případě dopadení a prokázání viny trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Doporučení Policie ČR: Protože žijeme ve světě prosyceném informačními technologiemi, přestěhovalo se množství podvodníků či přímo zlodějů do virtuálního světa. Tam využívají neopatrnosti, nepozornosti a také neznalosti uživatelů takových služeb. Nejsnadnější radou, jak jim nenaletět, je být opatrný a využívat selský rozum. Kdykoli přijmete požadavek týkající se peněz, případně nějak jinak nezvyklý, měli byste zbystřit a celou věc si řádně promyslet. "Rozhodně však nepřeposílat žádné SMS kódy či jiné údaje bez řádného ověření skutečné totožnosti osoby, která vás o to požádala," doplnil policejní mluvčí František Kořínek. (red)

Komentáře

Pochybuju, že ho chytnou. No, přeposílala to dobrovolně a ZA BLBOST SE PLATÍ!

Poslat nový komentář