V Plumlovské přehradě zahynul instruktor prostějovských průzkumníků. Čest jeho památce

V Plumlovské přehradě zahynul instruktor prostějovských průzkumníků. Čest jeho památce
Foto koláž FB 102. pzpr, JSHD Plumlov

Pláž U Vrbiček na Plumlovské přehradě byla v pátek před patnáctou hodinou dějištěm tragédie. Při koupání zmizel pod vodou muž středního věku. Plumlovským hasičům ho již přes bleskurychlou akci nepovedlo zachránit. Jednalo se o příslušníka 102. průzkumného praporu Prostějov Stanislava Lánského.

„V pátek nás zastihla opravdu smutná zpráva. Zcela nečekaně nás totiž opustil náš dlouholetý příslušník, kolega a hlavně kamarád Stanislav Lánský. Už od roku 2011 Standa působil jako náčelník tělesné výchovy praporu a staral se o naši fyzickou zdatnost,“ vzpomínají na FB jeho kolegové.

Stanislav Lánský byl, mimo jiné, instruktorem boje zblízka, instruktorem vojenského plavání, aktivní výsadkář, především ale sportovec tělem i duší, kterého jste mohli běžně vidět i v zimě plavat na olomouckém jezeru Poděbrady nebo i za těch nejrozličnějších klimatických podmínek jet ráno na kole z Olomouce do zaměstnání a odpoledne zpět. Ve svém soukromém životě instruktor sebeobrany, soudní znalec v oboru sebeobrana, pravidelný dobrovolný dárce krve, vedoucí na dětských táborech, nadšený potápěč.

Byl prvním českým reprezentantem a dvojnásobným medailistou z mistrovství světa v Jiu Jitsu. Sám kdysi na tréninku zachránil život kamarádovi, on už ale takové štěstí neměl. „A bylo to právě jeho milované plavání, které se mu nakonec stalo osudným. Stando, odpočívej v pokoji a vždy modré nebe nad hlavou, kamaráde. Rodině a všem pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ dodávají kolegové.

Podle vyjádření policejní mluvčí Miluše Zajícové policisté obdrželi oznámení o tonoucím muži v Plumlovské přehradě v Mostkovicích v pátek před patnáctou hodinou. „Poškozeného dvaapadesátiletého muže se podařilo vytáhnout na břeh na pláž U Vrbiček, kde byl oživován, ale bez úspěchu,“ sdělila PvNovinkám s tím, že událostí se policisté nadále zabývají. Na záchraně se podíleli především hasiči z Plumlova. (ber) 

Poslat nový komentář