Hraj fair má své oceněné

Hraj fair má své oceněné
ilustrační foto internet

Kdo by neznal legendu československého hokeje, hokejového obránce, prostějovského rodáka Oldřicha Machače, který vždy vynikal jako důrazný mistr bodyčeků, avšak vždy v mezích hokejového fair play.

Oldřich Machač za svoji dlouhou hokejovou kariéru prošel kluby TJ Železárny Prostějov, HC Košice nebo Zetor Brno, se kterým spojil nejdelší část své kariéry. Vynikl jako muž s tvrdou střelou v národním týmu, za který nastoupil celkem 293krát a vstřelil 37 branek. Tvořil vynikající dvojici s Františkem Pospíšilem. Získal tři medailová ocenění na olympijských hrách v letech 1968, 1972 a 1976, deset na mistrovství světa, z čehož se stal třikrát zlatým mistrem v letech 1972, 1976 a 1977. V roce 1999 se stal členem Síně slávy IIHF a od roku 2008 také členem Síně slávy českého hokeje.

V roce 2013 vznikl projekt Hraj fair Cena Oldřicha Machače, jehož vyhlašovatelem je Český svaz ledního hokeje ve spolupráci s Českým klubem fair play. Cílem projektu je ocenit čestné, ušlechtilé či jinak záslužné činy mladých hráčů a hráček vůči soupeřům, rozhodčím, spoluhráčům nebo jiným osobám. Rozhodujícím kritériem je soulad takových činů se zásadami fair play hry.

Ocenění Hraj fair Cena Oldřicha Machače byla předána poprvé 17. prosince 2015 v pražské O2 aréně při příležitosti hokejového klání mezi Českou republikou a Finskem. První cenu předával olympijský vítěz z Nagana Martin Procházka s běžkyní na lyžích a předsedkyní Českého klubu fair play Květou Jeriovou - Peckovou. Druhou cenu předával dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Jaroslav Pouzar. Čestné plakety oběma vyhlášeným vítězným sportovcům byly předány dcerou Oldřicha Machače, paní Kateřinou Klosovou.

"Cenu za Oldřicha Machače Hraj fair obdržel brankář Karlových Varů Ondřej Kuchař a zvláštní ocenění hráč Českých Budějovic Jakub Kretschmer", dodala PvNovinkám Kateřina Klosová. (dv)

Poslat nový komentář