Hrad Helfštýn už je zase vidět, hektar lesa je pryč

Hrad Helfštýn už je zase vidět, hektar lesa je pryč
ilustrační foto

Olomoucký kraj kolem hradu Helfštýna upravil necelý hektar lesa, který návštěvníkům bránil památku zhlédnout z blízkých komunikací. Práce za 260 tisíc korun byly minulý týden ukončeny.

Les pod Helfštýnem bránil v dobré viditelnosti hradu v pohledu od Moravské brány, zejména pak z komunikace I/47, dálnice D47 a železniční trati v úseku Lipník nad Bečvou - Hranice. „Od celého projektu si slibujeme větší návštěvnost památky. Jsem přesvědčen, že tímto způsobem podpoříme cestovní ruch v této oblasti. Samotný hrad je chloubou našeho regionu. V krajské anketě Sedm divů Olomouckého kraje se v minulém roce umístil na pátém místě. Byla by veliká škoda, pokud by ho především turisté v krajině na svých cestách minuli, “ uvedl hejtman Martin Tesařík.

Úpravy porostů probíhaly na pozemcích obhospodařovaných státním podnikem Lesy České republiky. Po dohodě se státním podnikem Lesy České republiky byl původní porost skácen v rozloze 0,95 hektarů a nahradí ho les nový nízký. Tímto nedojde k oslabení ochranné funkce lesa, ani k narušení jeho ekologické stability.

První odlesnění hradu na podporu cestovního ruchu bylo provedeno již v roce 1966 Vlastivědným ústavem Přerov. Odlesněný pruh měl být nadále udržován jako takzvaná pařezina (nízký les, v němž jsou dřeviny pravidelně ořezávány a osekávány na pařezy, které znovu obrůstají). Tento způsob hospodaření však nebyl dodržen a vznikl již asi čtyřicetiletý porost.

Vedle běžné hradní prohlídky pro vás na Helfštýně chystají na sobotu 30. června přehlídku členů agility klubu KiRiCAN se svými čtyřnohými mazlíčky. Psí borci budou zdolávat překážky, předvádět poslušnost, balancovat na balonech a vůbec ukáží návštěvníkům všechny kousky, které se k umění agility vážou.

Jejich páníčci vás budou seznamovat s tím, jak se dají psi snáze učit, jak je motivovat a chválit. Během programu vás čekají poznávací soutěže, v nichž můžete vyhrát zajímavé ceny. Nejmenší návštěvníci si můžou proběhnout překážkovou dráhu, zaházet si na cíl a odnést si nějakou tu sladkost.

Milovníci zvířat ocení souznění psů a jejich pánů. Při některých kouscích dog-frisbee a free-style budou žasnout všichni. Akce trvá od 15.00 do 18.00 hodin, platí se běžné vstupné bez navýšení.

(red) 

Poslat nový komentář