Albert varuje před podvodnými kupony

Albert varuje před podvodnými kupony
ilustrační foto varování

S podvodnými zprávami v Česku, které se z lidí snaží vylákat platební údaje, se snad roztrhl pytel. Po aplikaci WhatsApp totiž koluje další podvod. Tentokrát láká důvěřivé lidi na kupón v hodnotě 3 000 Kč do Albertu.

Zpráva o tom, že Albert rozdává elektronické kupóny v hodnotě 3 000 Kč, začala kolovat někdy v průběhu minulého týdne – a nedávno o ní na svých webových stránkách informovala společnost Avast. Abyste daný kupón získali, musíte po kliknutí na odkaz zodpovědět pár banálních a nezáludně působících otázek typu „Jak jste se dozvěděli o této nabídce?” a „Jste stálým zákazníkem supermarketů Albert?”. A poté budete vyzváni k tomu, abyste podvodnou zprávu poslali dalším deseti lidem.

Po kliknutí na pokračovat z vás podvodníci budou chtít vytáhnout e-mail a heslo. Pokud vám tento krok nepřipadá nebezpečný, vysvětlení společnosti Avast vás snad přesvědčí o opaku:

„Většina uživatelů používá stejné heslo a e-mail na několika platformách zároveň. My víme, že to není ideální, a vy to víte asi také. Pokud do této skupiny spadáte, své heslo si okamžitě změňte. První, co kyberzločinec udělá, je, že kromě vaší primární e-mailové adresy a hesla k ní zkusí i další účty, na kterých byste mohli toto heslo a e-mail používat,“ popisuje riziko zástupce Avastu.

„Společnost Albert se distancuje od klamavých soutěží či zpráv slibujících výhru, které se šíří elektronicky prostřednictvím webových stránek, e-mailů či mobilních aplikací. Společnost Albert podala opakovaně trestní oznámení na neznámého pachatele,“ uvádí ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček. (red)

Poslat nový komentář