Společnost Asekol zastavuje zpětný odběr veškerých televizorů a počítačových monitorů značky Samsung!

Společnost Asekol zastavuje zpětný odběr veškerých televizorů a počítačových monitorů značky Samsung!
ilustrační foto

Od 1. srpna 2020 zastavuje společnost Asekol zpětný odběr veškerých televizorů a počítačových monitorů značky Samsung ze všech sběrných míst. Neodevzdáte je tedy ani ve sběrných dvorech v Prostějově!

Společnost Asekol, která zajišťuje ekologickou likvidaci odpadu ze sběrných dvorů, oznámila Svazu měst a obcí, že elektroniku Samsungu nebude odebírat a odvážet, protože od konce minulého roku nemá s korejským výrobcem smlouvu a sběr od té doby prováděla na své náklady. Exkluzivní smlouvu se Samsungem má od letoška konkurenční společnost REMA Systém, která se ale s většinou sběrných dvorů dosud nedohodla.

„Spotřebiče Samsung jsme půl roku sbírali na vlastní náklady, převážně kvůli možnému ekologickému dopadu na města a obce. Dostali jsme se ale na tak vysoké množství odpadu, které už nejsme schopni financovat z našich zdrojů. V současnosti Samsung využívá služby jiného kolektivního systému, kterému hradí veškeré náklady na recyklaci,“ uvedl předseda představenstva Asekolu Jan Vrba.

Aby Asekol umožnil svoz již zpětně odebraných spotřebičů, bude možné po tomto termínu realizovat ještě poslední objednávku bez rozdílu značek. Následně již nebudou jmenované výrobky z míst zpětného odběru přebírány k přepravě ke zpracovateli.

V cenně všech elektro spotřebičů je zahrnutý recyklační poplatek, který platí konečný spotřebitel. Výrobce elektra pak následně tento poplatek zašle kolektivnímu systému jako kompenzaci za náklady se sběrem jeho elektroodpadu. Televize a monitory patří k druhům odpadů s nejvyššími náklady na recyklaci.

Kde bude REMA Systém spotřebiče odebírat, je zatím otázkou. Nemá totiž se sběrnými dvory uzavřeny smlouvy. A tak může nastat situace, kdy se budeme s elektronikou Samsung setkávat v příkopech, lesích a na černých skládkách. (ber)

Komentáře

Jako spotřebitel jsem recyklační poplatek zaplatil a tím pádem je sběrný dvůr povinen ode mě převzít tento odpad. Ostatní smlouvy mě NEZAJÍMAJÍ.

Poslat nový komentář