Nejsilnější roj roku přichází. Oblohu brázdí Geminidy

 Nejsilnější roj roku přichází. Oblohu brázdí Geminidy
Foto astro.cz

V pátek 14. prosince náš čeká maximum nejsilnějšího pravidelného roje. Geminidy jsou formou meteorických jevů, podobně jako Perseidy, které můžeme pouhým okem vidět na obloze. Ze všech jevů se totiž Geminidy dostávají nejblíže k povrchu zemskému. V praxi to vypadá jako jakási změť světelných útvarů.

Meteorický roj Geminid má radiant v souhvězdí Blíženců, je aktivní od 4. do 17. prosince a frekvence dosahuje běžně 120 meteorů za hodinu. V letošním roce připadá maximum na8 hodin ráno, což je pro pozorovatele ve střední Evropě velmi výhodné, radiant meteorického roje je před svítáním velmi vysoko na obloze. Meteory náležející tomuto roji jsou spíše pomalejší, jejich geocentrická rychlost je kolem 35 km/s.

Frekvence Geminid dosahovaly na počátku 21. století 100 meteorů za hodinu, a v posledních letech dosahují běžně hodnot mezi 120 a 140 meteory za hodinu. To činí meteorický roj Geminid nejsilnějším pravidelným rojem vůbec, protože Perseidy dosahují běžně v maximu frekvencí pouze kolem 80 meteorů za hodinu.

Přátelé, hlavu vzhůru a přejte si. Padající „hvězdy“ vám mohou pomoci splnit nejeden vánoční sen…. (ber)

Poslat nový komentář