Pamětní bankovky jsou hitem. ZOO Olomouc má další!

Pamětní bankovky jsou hitem. ZOO Olomouc má další!
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
Pamětní bankovky jsou hitem. ZOO Olomouc má další!
Pamětní bankovky jsou hitem. ZOO Olomouc má další!
Pamětní bankovky jsou hitem. ZOO Olomouc má další!

Do ZOO Olomouc doputovaly očekávané sběratelské bankovky.  Sběratelé tak mají možnost pořídit si do své domácnosti nově lva či tygra, do budoucna levharta, případně pandu na barevném pozadí, které se liší od předchozího. Původní motivy žirafy a pandy se už pouze doprodávají. Výtvarně výjimečné pamětní listy se staly mezi návštěvníky a sběrateli hitem.

V letošním roce se jejich prodej rozšiřuje do dalších zoologických zahrad. K dostání budou kromě ZOO Olomouc i v ZOO Liberec, ZOO Plzeň, Safari Park Dvůr Králové, ZOO Ostrava, ZOO Jihlava, ZOO Na Hrádečku, ZOO Ústí nad Labem, ZOO Chomutov. „Zájem návštěvníků o pamětní listy v podobě bankovek potvrdil, že jsme národem sběratelů. A pokud je tato vášeň spojená s podporou ohrožených druhů zvířat, tak úsilí všech, kteří se na tomto projektu podíleli, od výtvarníků po tiskaře a realizační týmy, dostává další smysl,“ říká generální ředitel Státní tiskárny cenin, která pamětní listy vyrábí, Tomáš Hebelka.  „Velice nás těší, že tento projekt byl v loňském roce tak úspěšný a společně můžeme navázat další emisí,“ dodává. Emisní plán je na dalších sedm let, kdy by každým rokem měly přibýt nové motivy.

Pamětní listy „Naše ZOO“ v podobě bankovky vytištěné ve Státní tiskárně cenin s hlavním motivem evoluce vzešly z mezinárodní designerské soutěže. Bankovky s propracovanou kresbou zvířat, usazených do jejich biotopů, pochází z dílny designerské dvojice české akademické sochařky a medailérky Majky Wichnerové a slovenského designéra Mateje Gábriše, autorem kompozicí je Michal Krejcar.

Hodnota bankovek je na všech prodejních místech jednotná v ceně 100 Kč a část výtěžku z prodeje jde na ochranu zvířat. To potvrzuje i ředitel olomoucké ZOO, v níž se loni prodalo „bankovek“ nejvíc, Radomír Habáň: „Nevím, jak jsme toho docílili, každopádně děkujeme za zájem veřejnosti, protože část zisku z prodeje bude poukázána na naše záchranné projekty.“

Pamětní listy byly vytištěny Státní tiskárnou cenin na ceninový papír s vodoznakem lipového listu s viditelnými a neviditelnými vlákny. Na hlavní motivy na lícové a rubové straně včetně číslování byla použita technologie digitálního tisku, ostatní motivy v podtisku včetně UV barev jsou tištěny ofsetovou tiskovou technikou. Emise, která je určena pro české zoologické zahrady, je obohacena na lícové straně českým lvem ze stříbrné fólie, která byla aplikovaná pomocí horké ražby.

„Oficiální název sběratelská bankovka nebo bankovka smí používat pouze Česká národní banka. Tento druh tisku musí splňovat atributy nařízené zákonem,“ doplnila mluvčí zahrady Iveta Gronská. (red)

Poslat nový komentář