Bára Basiková dnes večer zazpívá v parku v Čechách pod Kosířem

Bára Basiková dnes večer zazpívá v parku v Čechách pod Kosířem
ilustrační foto

Park v Čechách pod Kosířem se stane ve čtvrtek večer scénou pro benefiční koncert oblíbené české zpěvačky a kmotry Mateřského centra v Konici Báry Basikové. Vystoupení je charitativní a jeho cílem je získat prostředky na záchranu historické fary, která se podle projektu stane součástí komplexu sociálních služeb navazujících na stávající Dům pokojného stáří s pečovatelskou službou v Čechách pod Kosířem.

„Není to poprvé, kdy nám Bára Basiková takto vychází vstříc. Prvotní myšlenka, jež stála na počátku plánu uspořádat benefiční koncert, byla podpora sociálního projektu, který vzniká ve spolupráci s Charitou Konice a Obecním úřadem v Čechách pod Kosířem, Jedinečnou scénou pro tuto příležitost bude průčelí zámku v Čechách pod Kosířem a hlavní postavou se stane právě zpěvačka Bára Basiková,“ oceňuje Irena Lenfeldová z konické Charity. Projekt na vytvoření komplexu navazujících sociálních služeb je dlouhodobým záměrem, který ovšem stojí a padá s potřebnými financemi na jeho vybudování, což zároveň předpokládá také využití objektu historické fary. Ta byla za tímto účelem pro potřeby Charity Konice poskytnuta olomouckým arcibiskupstvím. Nicméně větší nároky při plánované rekonstrukci vyžaduje právě památkový charakter budovy, která už nyní je částečně v havarijním stavu.

„Samotný projekt přestavby stávající fary do plánované podoby centra sociálních služeb jako součásti širšího komplexu zajišťování sociální péče by si vyžádal náklady přibližně 45 milionů korun. Prostředky jsme se snažili získat prostřednictvím už několika projektových žádostí. Jde ovšem o tak vysokou sumu, že jednorázové zajištění financování je problematické,“ přiznává Irena Lenfeldová. „Nyní se naskytla možnost získat prostředky na opravu střechy, která je už řadu let v havarijním stavu. Je to šance, jak alespoň kousek ukrojit z pro nás astronomické sumy na celou rekonstrukci. K částce na opravu střechy je však nutná spoluúčast. Tu ovšem jako nezisková organizace jenom tak odněkud vykouzlit nedokážeme,“ přiznává ředitelka Charity Konice.

Záměr Charity Konice podporuje i starosta Čech pod Kosířem Milan Kiebel. Jednak je to zachování původního rázu historického jádra obce, neméně důležitý i samotný sociálně zaměřený projekt, který navazuje na stávající dům s pečovatelskou službou. Ten je majetkem obce, a umožní tak následnou péči klientům, kteří by museli při zhoršení zdravotního stavu jinak toto zařízení opustit. Dostavba komplexu na sebe navazujících sociálních služeb umožní klientům dál žít ve známém prostředí s potřebným sociálním servisem.

Benefiční koncert Báry Basikové začíná ve čtvrtek 23. srpna v 19 hodin, na vystoupení se budou podílet i další protagonisté - Miroslav Srostlík Moravský, Pepa Bartoš a taneční skupina SHEILA.

(red)

Poslat nový komentář