Nahraďte drahá vajíčka. Banánem i tofu

Nahraďte drahá vajíčka.  Banánem i tofu
Ilustrační foto pixabay.com

Vajíčka jsou v České republice čím dál dražším zbožím, nejen kvůli stále rostoucím nákladům na chov nosnic, ale také kvůli ptačí chřipce. Měli bychom se proto naučit pracovat s jejich náhražkami.

Například při pečení je totiž hlavním úkolem vajíček udržet těsto pohromadě. Zároveň pomáhají částečně těstu nakynout. Tuto schopnost má ale více potravin, které mohou nahradit vajíčko.

Patří k nim například banán. Ten stačí rozmačkat a přidat do receptu místo vejce. Těsto se spojí úplně stejně, jen je třeba počítat s tím, že bude mít dezert pak mírně banánovou chuť.

Druhou náhražkou je jablečný protlak, který má pojivé schopnosti stejně jako vajíčka. Jen pamatujte, že je ve většině případů sladký, a tak moc necukrujte. Třetí náhražkou je lněné semínko. To rozmixujete nebo rozemelete a smícháte s vodou.

Pokud máte chuť na vajíčkovou pomazánku nebo jej dáváte jako přísadu do jídla, pořiďte si černou himalájskou sůl. Díky vysokému obsahu síry se skvěle hodí do všech pokrmů, které by měly mít vaječnou chuť. Náhražkou vajíčka v běžných pokrmech může být i například hedvábné tofu, běžně prodávané jako silken tofu. Jde o tofu krémové konzistence, které svou chutí vajíčka připomene. (ber)

Poslat nový komentář