Tip na výlet. Prostějovský rodák se stal součástí loštického betlému

Tip na výlet. Prostějovský rodák se stal součástí loštického betlému
foto Magistrát města Prostějova

Prostějovský básník Jiří Wolker se stal součástí známého betlému v Lošticích. K více než třem stovkám dřevěných figurek přibyl oficiálně ve středu 1. prosince 2021. Do Loštic se proto za Wolkerem vydaly podívat náměstkyně Milada Sokolová a ředitelka prostějovského muzea Veronika Hrbáčková.

Pohyblivý betlém najdete v Lošticích v Ateliéru řezbáře Jaroslava Beneše. V současné době ho tvoří více než 300 figurek. Kromě tradičních biblických postav zachytil řezbář i skutečné postavy obyvatel města i celé Moravy. Betlém, na kterém Jaroslav Beneš pracuje od roku 1994, je pohyblivý, střídá se u něj noc a den, navíc dělá také zvuky. Například postavě kohouta propůjčil hlas opravdový kohout souseda.

Mezi vyřezávanými postavičkami najdete například slavného malíře Alfonse Muchu se dvěma štětci a s paletou v ruce. U nohou má přitom originální klíč od Muchovy vily v Praze – Bubenči, od jeho vnuka získal řezbář také originální knoflík z malířova kabátu.

Dále si mezi postavičkami z lipového dřeva prohlédnete hanáckého obra Josefa Drásala, zápasníka Gustava Frištenského či šternberského malíře Libora Vojkůvku. Doplňuje je figurka vězně Kajínka prchajícího z nedaleké mírovské věznice, ale i "tykadlový řidič" Roman Smetana zpodobněn v letícím broukovi se smetanou.

Betlém je přístupný v době Adventu Otevřeno v době Adventu, od začátku prosince do 6. ledna.  a to denně od 14 do 18 hodin včetně svátků, sobot a nedělí. (ber)

Poslat nový komentář