Pozor na klíšťata. Počet pacientů s encefalitidou se zvýšil

Pozor na klíšťata. Počet pacientů s encefalitidou se zvýšil
ilustrační foto pixabay.com

Zatímco do konce června bylo v České republice zaznamenáno 158 případů klíšťové encefalitidy, v červenci přibylo dalších 208 případů, v srpnu pak 222. Olomoucký kraj hlásí od začátku roku sedmatřicet pacientů, na Prostějovsku jich bylo šest. Nejvíce, čtyři lidé, onemocněli v červnu.

Sezona klíšťové encefalitidy není ještě zdaleka za námi. Klíšťata jsou aktivní až do doby, kdy teploty klesnou pod 5 stupňů Celsia. Ohniska klíšťové encefalitidy se vyskytují v biotopech se smíšenými a listnatými porosty, v lokalitách s bujnou vegetací, na okrajích lesů, u vodních ploch a toků, ale i v blízkosti lidských obydlí, v parcích a zahradách.

Lymská borrelióza, kterou rovněž přenáší klíšťata, je způsobena bakteriemi. Lze ji tedy úspěšně léčit antibiotiky a při včasné léčbě zůstávají pacienti zcela bez následků. Klíšťová encefalitida je virové onemocnění. Antibiotika žádný efekt nemají a léčba se proto zaměřuje výhradně na tlumení projevů nemoci (horečka, bolest, zvracení, zmírnění otoku mozku). Následkem infekce může být trvalá invalidita, nebo dokonce smrt.

Na rozdíl od borreliózy existuje u klíšťové encefalitidy očkování, které je k dispozici celoročně. Dospělí i děti se mohou nechat očkovat u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. (ber)

Poslat nový komentář