Tip na víkend: Balonová show nad Bouzovem

Tip na víkend: Balonová show nad Bouzovem
Ilustrační foto pixabay.com

Přes dvě desítky horkovzdušných balonů z Česka i zahraničí bude v pátek a sobotu brázdit nebe nad hradem Bouzov na Olomoucku. Na letošní ročník fiesty se chystají vzduchoplavci z Rakouska i Slovenska, pestrobarevnou podívanou okoření také posádka, která bude pilotovat netradiční balon ve tvaru hlavy tygra. Po dvou letech zůstanou balonáři pouze na Bouzově, v Olomouci se tentokrát fiesta neuskuteční.

„Letos máme zatím 21 přihlášených balonů, v pátek ráno, večer i v sobotu ráno budeme startovat tentokrát jenom na Bouzově. Olomouc jsme letos vynechali, pořád musí být nějaká změna. Přijedou posádky z Rakouska, Holandska, tři posádky budou ze Slovenska a ostatní z Česka. Hlavní je, aby nám vyšlo počasí," uvedl organizátor akce Svatopluk Kuča.

Kouzlo akce je v tom, že posádky dopředu netuší, kudy se po startu vydají. V rukou to má počasí. Hrad Bouzov proto každoročně míjejí z různých směrů a pokaždé se jim naskytne jiný pohled. „Balonáři jsou mistři improvizace. Počasí nám určí směr, kudy balony poletí, určí i to, jak to bude vypadat a jakou rychlostí," doplnil Kuča.

V sobotu časně ráno je čeká při hromadném startu například tradiční hon na lišku, ve večerních hodinách se návštěvníci akce mohou těšit na svícení balonů a ohňostroj. Pro návštěvníky přichystali pořadatelé řadu doprovodných akcí.Hromadný start dvou desítek horkovzdušných balonů na jednom místě je zážitkem i pro samotné posádky, které většinou létají o samotě.

Balonová fiesta nad hradem Bouzov má dlouholetou tradici. Co do počtu balonů jde o jednu z největších akcí v republice. (ber)

Poslat nový komentář