Denní stacionář pro seniory pomáhá rodinám v péči o jejich blízké

Denní stacionář pro seniory pomáhá rodinám v péči o jejich blízké
ilustrační foto

Mnoho lidí se doma stará o své starší příbuzné, ale často není v jejich silách věnovat se jim celý den a zajistit jim odpovídající péči. Dochází do zaměstnání, starají se o své dospívající děti nebo jim chybí potřebné znalosti a dovednosti. Starší člověk se tak může cítit osamělý, zbytečný, chybí mu kontakty s ostatními lidmi. Pokud senior nepotřebuje zdravotnickou péči, může v tomto případě pomoci denní stacionář. Stacionář provozuje Centrum sociálních služeb Prostějov, p. o. a sídlí na adrese Lidická 86 v areálu staré nemocnice.

Stacionář zajistí v průběhu dne potřebnou pomoc a podporu a také umožní smysluplné trávení volného času a navazování nových kontaktů. Nabízí seniorům možnost stravování včetně dietního a celodenní program, který zahrnuje ruční práce, trénování paměti, čtení, poslech hudby, cvičení, procházky, ale také odpočinek. „Důležitá je pro seniory možnost trávit čas se svými vrstevníky. Ve stacionáři si s nimi mohou popovídat u kávy, zahrát si karty, zazpívat si. Každý se do činností zapojuje podle svých zálib a možností. Program je zaměřen na udržení psychických a fyzických schopností, soběstačnosti a navazování společenských kontaktů. Ke každému je přistupováno individuálně na základě jeho přání a potřeb a s ohledem na jeho věk a schopnosti,“ vysvětlila sociální pracovnice Jana Nenálová.

Kromě aktivizačních činností poskytuje stacionář pomoc při oblékání a svlékání, při podávání jídla a pití, osobní hygieně i použití WC. Tyto služby poskytujeme klientům v momentu, kdy je sami nezvládají, dbáme na to, aby co nejvíce běžných činností vykonávali sami a uchovali si tak co nejdéle soběstačnost.

Pečující příbuzní tak mohou jít v klidu do práce, k lékaři nebo na úřad a mohou se spolehnout, že je o jejich blízkého dobře postaráno v příjemném a bezpečném prostředí.

Denní stacionář pro seniory je otevřen v pracovní dny od 7:00 do 19:00 hodin. Senioři jej samozřejmě nemusí navštěvovat každý den a sami si určují čas, kdy do stacionáře přichází a kdy odchází.

Stacionář provozuje Centrum sociálních služeb Prostějov, p. o. a sídlí na adrese Lidická 86 v areálu staré nemocnice. Zájemci o tuto službu mohou přijít každý den osobně nebo nás kontaktovat telefonicky a ochotný personál jim podá potřebné informace. „V současné době máme volná místa a po podání žádosti a uzavření smlouvy nic nebrání tomu, aby nás senior začal navštěvovat,“ dodala Nenálová. (JN)

 

Poslat nový komentář