Krajští zastupitelé zvolí Sportovce roku

Krajští zastupitelé zvolí Sportovce roku
Foto FB Oldřich Šofr

Rok se opět překulil a sportovní příznivci s netrpělivostí čekají na vyhodnocení Cen Olomouckého kraje za přínos v oblasti sportu za rok 2022 – Sportovec Olomouckého kraje 2022. O vítězích jednotlivých kategorií rozhodnou v pondělí 20. února 2023 na svém zasedání krajští zastupitelé. Svá želízka v ohni má i prostějovský region a to téměř ve všech kategoriích.

V kategorii NEJLEPŠÍ SPORTOVEC byli za region Prostějovska nominováni

 Lehečka Jiří (TK AGROFERT Prostějov – tenis) – v roce 2022 nejlépe na 59. místě žebříčku ATP, finalista dvouhry na turnaji Masters Next Gen v Itálii, vítěz dvouhry na turnaji ATP Challenger v Liberci.

Šorf Oldřich (ASO Dukla Prostějov – parašutismus) – 2. místo celkově v jednotlivcích a 4. místo v individuální akrobacii na civilním MS.

V kategorii NEJLEPŠÍ DRUŽSTVO bylo za prostějovský region nominováno osm zástupců.

Fotbal muži – 1. SK Prostějov – účastník I. Fortuna národní ligy.

Korfbal dospělí – SK RG Prostějov – vítězství v extralize dospělých, poprvé v klubové historii, postup do závěrečných bojů 5. – 8. místo v evropské Lize Mistrů.

Lední hokej muži – LHK Jestřáby Prostějov – účastník I. Chance ligy.

Lukostřelba muži – Lukostřelba Prostějov – vítězové I. ligy mužů v terčové lukostřelbě, 2. místo na MČR v halové lukostřelbě a 2. místo na MČR v terčové lukostřelbě.

Parašutismus muži – ASO Dukla Prostějov – Armádní mistrovství světa 2. místo muži družstev na přesnost přistání a v celkovém pořadí, civilní mistrovství světa 1. místo v celkovém pořadí družstev i na přesnost přistání, 1. místo ve SP.

Rafting veteráni, muži a ženy – RAFT TEAM TR Prostějov – ženy 1. místo celkově a 3x 1. místo v jednotlivých disciplínách, veteráni 1. celkově a 2x 1. místo, 1x 2. místo a 1x 3. místo v jednotlivých disciplínách na MS v Bosně a Hercegovině, muži 1. místo celkově a veteráni 2. místo celkově v EP, řada medailí a titulů na MČR a v ČP.

Tenis smíšené družstvo – TK AGROFERT Prostějov – vítěz MČR extraligy smíšených družstev.

Volejbal ženy – VK Prostějov – mistryně ČR nejvyšší soutěže a zisk 11. titulu v historii klubu, postup do osmifinále evropského poháru CEV Challenge Cup.

Mezi nominacemi v kategorii NEJLEPŠÍ JUNIOR figurovali  

Bejlek Sára (TK AGROFERT Prostějov – tenis) – jako 16letá postoupila z kvalifikace do hlavní soutěže na grandslamovém turnaji US OPEN ženy, vítězka dvouhry na turnajích ITF ženy W25, W60, semifinále dvouhry a vítězka čtyřhry na grandslamovém turnaji Roland Garros Paříž U18.

Koblížek Matyáš (TUFO PARDUS Prostějov – cyklistika) – juniorský mistr Evropy v olympijské disciplíně madison se svým reprezentačním kolegou Kadlecem, 7. místo na MEJ ve scratchi a 5. místo na MEJ ve vylučovacím závodě, 17. místo na MSJ ve scratchi, mistr ČR ve vylučovacím závodě a 2. místo ve scratchi, mistr ČR na dráze v medisonu, mistr ČR ve stíhacím závodě družstev.

Kováč Vladimír (JACHT KLUB Prostějov – jachting) – zúčastnil se 27 závodů v okruhovém jachtingu na lodi Optimist, jako dvanáctiletý se poprvé zúčastni MS, vítěz Moravského poháru, v celonárodním žebříčku je na 7. místě.

Kumstát Jan (TK AGROFERT Prostějov – tenis) – získal zlatou medaili ve dvouhře na Evropských olympijských hrách mládeže EYOF U15, 3x semifinalista dvouhry na turnajích ITF U18, 3x vítěz čtyřhry na turnajích ITF U18.

Menšík Jakub (TK AGROFERT Prostějov – tenis) – finále dvouhry na Australian Open v Melbourne U18, 2. místo na žebříčku ITF, 3. místo ve dvouhře a vítěz ME U18 ve Švýcarsku, 3. místo na ME družstev U18, vítěz 4 turnajů kategorie ITF muži.

Mrva Maxim (TK Agrofert Prostějov – tenis) – reprezentant ČR, člen týmu a 5. místo na MS družstev Junior Davis Cup U16 v Turecku, 2x vítěz dvouhry na turnajích ITF U18, 2x vítěz čtyřhry na turnajích ITF U18.

Roba Michael (Lukostřelba Prostějov – lukostřelba) – mistr ČR v terčové lukostřelbě dorostu, mistr ČR v mix týmu a v družstvech, 2. místo na MČR v terénní lukostřelbě.

Štec Radovan (TUFO PARDUS Prostějov – cyklistika) – reprezentant ČR, mistr světa v kategorii juniorů na dráze v kategorii medison, 13. místo na MS v omniu, 9. místo na ME v omniu, mistr ČR v omniu a ve stíhacím závodě družstev.

Vyskočil Denis (TJ SOKOL Plumlov – střelba z polní kuše) – mistr ČR venku i v hale, účast na zahraničních závodech, kde získal medailová umístění, 3. místo na MS v kategorii juniorů, 2. místo na SP v Chorvatsku v kategorii mužů.

NEJLEPŠÍ JUNIORSKÉ DRUŽSTVO zastupovaly v nominacích  

Cyklistika mládežnický tým – TUFO PARDUS Prostějov – medailisti z MS a ME,

40 cenných kovu z MČR v různých disciplínách, junioři pokořili letitý český rekord ve stíhacím závodu družstev, bronzové medaile v týmové časovce na silnici.

Tenis družstva mládeže – TK AGROFERT Prostějov – zisk titulů mistrů ČR všech mládežnických věkových kategoriích – minitenis babytenis, ml. žáci, st. žáci, dorost.

V kategorii NEJLEPŠÍ TRENÉR  soutěžili trenéři cyklistů, volejbalistů, tenistů a lukostřelců.

Cetkovský Martin (TUFO PARDUS Prostějov – cyklistika) – vedoucí trenér mládeže, jeho svěřenci vybojovali titul mistra světa v disciplíně medison a ve vylučovacím závodě a také titul mistrů Evropy, svěřenci na MČR zajeli juniorské rekordy, získali celkem 23 medailí na MČR.

Čada Miroslav (VK Prostějov – volejbal ženy) – dlouholetý trenér VK Prostějov, které se stalo opět mistrem ČR a postup do osmifinále evropského poháru CEV.

Navrátil Jaroslav (TK AGROFERT Prostějov – tenis) – nehrající kapitán daviscupového týmu, kapitán vítězného extraligového týmu, šéftrenér klubu TK AGROFERT Prostějov.

Robová Magda (Lukostřelba Prostějov – lukostřelba) – trenérka mládežnických kategorií.

O titul NEJLEPŠÍ HANDICAPOVANÝ SPORTOVEC bojoval Tichý Miroslav (SK Prostějov – šachy) – vítěz mezinárodního mistrovství ČR tělesně postižených v Hodoníně u Kunštátu. (ber)

Poslat nový komentář