Hlasujte pro nejvýjimečnější kulturní počin. Zvítězí němčický Pantlék?

Hlasujte pro nejvýjimečnější kulturní počin. Zvítězí němčický Pantlék?
Foto Pantlék

Olomoucký kraj žije kulturou. Po celý loňský rok mohli lidé navštěvovat festivaly, představení, výstavy nebo také nově zrekonstruované památky. Nejvýjimečnější počin v oblasti kultury za rok 2022, který je přihlášen do krajské soutěže, můžou lidé vybírat do konce března. Přehled nominovaných osobností a projektů naleznou zájemci na webu www.cenykraje.cz.

„Letos mohou lidé volit z deseti nominací – je mezi nimi několik hudebních festivalů, i příkladná rekonstrukce zámku Skalička,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury. Hlasovat můžete i po zástupce z Prostějovska, kterým je Národopisný soubor Pantlék z.s. z Němčic nad Hanou. Udržuje folklorní tradice kraje – v roce 2022 uspořádal akce jako Pálení smrtky, Hledání pokladu na Velký Pátek, Hrkání nebo Noc kostelů a organizoval také akce pro děti, například návštěvu Býčí skály či archeologické vykopávky keltského osídlení. Proběhly také dvě souborové svatby. „Pantlék pravidelně organizuje celodenní hodový program, navštěvuje domovy pro seniory a vystupuje na různých místech republiky tak, aby rozdával radost po celý rok nejen sobě, ale i všem jeho příznivcům,“ doplnila za soubor Jana Otáhalová.

Právě Cena veřejnosti je jednou z kategorií, ve kterých se ocenění udělí. Svým hlasem mohou lidé rozhodnout prostřednictvím internetové ankety na výše uvedené webové stránce. Vítěze ostatních kategorií vyhlásí krajské zastupitelstvo. Na slavnostním předávání 19. dubna v Moravském divadle Olomouc obdrží vítězné osobnosti od zástupců kraje umělecké dílo sklářského výtvarníka a designéra Davida Valnera.

Ceny za přínos v oblasti kultury vyhlašuje Olomoucký kraj od roku 2006. Za tu dobu vyznamenal řadu osobností i významných kulturních počinů napříč celým regionem. Loňská cena veřejnosti putovala do Základní umělecké školy Jeseník za její koncert k padesátému výročí založení Dechového orchestru mladých. (red)

Poslat nový komentář