Česká pošta od listopadu opět zdraží

Česká pošta od listopadu opět zdraží
Foto Česká pošta

Česká pošta od listopadu zdraží posílání dopisů, balíků i poštovních poukázek. Doručení obyčejného dopisu podraží o dvě koruny na 21 korun, prioritní psaní doručované do druhého dne pak vyjde na 28 Kč namísto 26 Kč. Podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka jsou důvodem rostoucí náklady. Na zdražení upozornil server Peníze.cz.

Služba nazvaná Obyčejné psaní zdraží o dvě koruny, úměrně tomu stoupne i cena písmenových známek. Takzvané ekonomické psaní zdraží ve standardní kategorii (do hmotnosti 50 gramů) na 21 Kč z dosavadních 19 Kč. Prioritní psaní, které pošta doručí „zpravidla následující pracovní den po dni podání“, zdraží na 28 Kč z dosavadních 26 Kč. Se Zákaznickou kartou jsou ceny o korunu nižší.

Stoupne také cena služby Firemní psaní – v ekonomické i prioritní variantě o jednu korunu bez DPH.

Cena poštovních poukázek a dobírkových poukázek stoupne ve všech případech o pět korun. Základní cena za poslání částky do 5000 Kč se tedy od listopadu zvýší na 49 Kč u poukázky typu A, na 42 Kč u poukázky typu B (při předání údajů datovou formou je cena o dvě koruny nižší) a na 58 Kč u poukázky typu C.

Základní cena služba Balíkovna (s DPH) stoupne o desetikorunu na 75 Kč, s dobírku na 94 Kč. Pro registrované uživatele se cena nemění, zůstává na 65 Kč bez dobírky a 84 Kč s dobírkou. (red)

Poslat nový komentář