Za uložení odpadu mimo kontejnery hrozí vysoká pokuta. Přesto děláme binec dál

Za uložení odpadu mimo kontejnery hrozí vysoká pokuta. Přesto děláme binec dál
ilustrační foto ber

Městská policie Prostějov využívá k monitorování sběrných míst i MKDS, kterým jsou místa monitorována. Jenže na některá kamery nedohlédnou.

Je tomu tak třeba v Sokolské ulici, kde se tradičně hromadí papírové krabice. „Lidi se ani nenamáhají je sešlapat. FCC to ráno uklidí a do večera je zas plno. Navíc to jsou většinou obaly z nějaké firmy. Strážníci by se měli občas podívat i sem, když už tady kamery nemáme,“ posteskl si jeden z obyvatel sousedního domu. Stejná situace je i ve Svatolukově ulici, kde si, mimo jiné, u kontejnerů lebedil starý gauč.

„Jedná se o znečišťování veřejného prostranství odkládáním odpadu mimo vyhrazená místa anebo přeplňováním nádob na odpad a ukládání odpadu mimo místa k tomu určená. Takové jednání je posuzováno jako přestupek dle zákona 185/2001 Sb. o odpadech, kde hrozí pokuta do 50. 000 Kč,“ sdělila PvNovinkám strážník Tereza Greplová.

I přes to, že se kontejnery na tříděný odpad vyvážejí dvakrát týdně, bývají často přeplněné. Zabránit tomu můžeme sešlapáním, natrháním či nařezáním krabic, kartonů a lepenky. Stejně důležité je sešlapat plasty.

„Pokud jsou kontejnery přeplněné nebo se jedná o odpad, který do těchto sběrných nádob nepatří, mají obyvatelé města Prostějova možnost jej zdarma uložit do sběrného dvora v Anenské nebo Průmyslové ulici,“ doplnila Greplová. (ber)

Poslat nový komentář