Lidé z Olomouckého kraje zjistí, jak staré jsou jejich cévy

Lidé z Olomouckého kraje zjistí, jak staré jsou jejich cévy
ilustrační foto wikipedie

Zda odpovídá stav jejich cév kalendářnímu věku, se zájemci dozví v lékárnách v Olomouckém kraji. Místní lékárnici totiž nabízí lidem měření cévního věku za pomoci speciálního přístroje, který je v České republice vůbec poprvé.

Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy, konkrétně na nemoci srdce a cév. Kardiovaskulární choroby jsou příčinou úmrtí 50 % populace. „Porovnání stáří cév v naší lékárně lidem ukáže, jak velké je u nich riziko vzniku srdečních a cévních chorob. V případě alarmujících hodnot doporučíme pacientovi navštívit s výsledky jejich ošetřujícího lékaře,“ říká Lenka Schafferová z Alphega lékárny Na Středisku v Olomouci.

Podle kardiologů se za posledních 10 let podařilo snížit úmrtnost na nemoci srdce a cév o 20 %, a to především díky účinnějším diagnostickým a léčebným postupům. Zásadní vliv také hrálo postupné snižování hladiny cholesterolu a lepší péče o nemocné s vysokým krevním tlakem

„Prevenci vnímáme jako naprosto zásadní. Nedávno jsme nabízeli lidem měření tlaku a cholesterolu. Drtivé většině jsme naměřili vysoké hodnoty a bohužel se od nich dozvěděli, že se nijak neléčí. Obecně lze říci, že vysoký krevní tlak nacházíme přibližně u poloviny českých dospělých mužů a u více než třetiny žen,“ popisuje kardiolog Jan Václavík. Na tuhnutí tepen, a tedy zvyšující se riziko kardiovaskulárních chorob, má dle jeho slov vliv věk, pohlaví, váha, krevní tlak, genetické faktory, ale také výživa a fyzická aktivita a nemoci, se kterými se člověk potýká, například diabetes. „Tuhnutí cév lze omezit snížením tělesné váhy, změnou stravování a celkového životního stylu, snížením příjmu soli a alkoholu,“ říká Václavík.

Podle koordinátorky akce Hany Chudobové stárnou cévy společně s celým organismem. Stárnutí cév je spojeno s ukládáním aterosklerotických plátů, snižováním prostupnosti cév a zvyšováním jejich tuhosti. Čím více jsou cévy zanesené a tužší, tím vyšší vykazují cévní věk a tím vyšší je u člověka například riziko vzniku infarktu nebo mrtvice.

„Životní styl Čechů se sice pomalu mění k lepšímu, ale to platí spíše o mladší generaci. Řada pacientů bohužel dá přednost užívání léků před sportem či změnou stravovacích návyků. Vzhledem k výskytu a úmrtnosti na kardiovaskulární choroby jsme nakloněni jakékoliv preventivní ověřené aktivitě, která nám pomůže odhalit riziko u pacientů včas,“ uvádí předseda Mladých praktiků  Norbert Král.

Tzv. Poradny pro cévní věk jsou k dispozici lidem až v 250 lékárnách po celé České republice. V Olomouckém kraji se do akce zapojují lékárny například v Olomouci, Přerově, Kojetíně či Šternberku, další se budou připojovat. Lékárníci nabízí zájemcům také změření tlaku a srdeční frekvence. Akce bude probíhat až do konce letošního roku. Seznam lékáren a data měření, která budou postupně doplňována, lze sledovat na webových stránkách alphega-lekarna.cz v sekci Cévní věk – Poradna. (red)

Poslat nový komentář