Povinná centrální evidence psů schválena. Co to znamená?

Povinná centrální evidence psů schválena. Co to znamená?
Ilustrační foto https://petramalatkova.cz/

Možná vás minul důvod, proč mnoho majitelů psů, chovatelů a útulků tuto novinku oslavuje. Odpověď je jednoduchá: od roku 2020 je u nás povinné psy čipovat, ale bez existence centrální evidence psů šlo o polovičaté řešení. Přestože už nyní existují různé komerční evidence zvířat, chybí jednotný systém. Povinné je navíc jen čipování, ale už ne další krok nutný k tomu, aby čip pomáhal k identifikaci mazlíčka.

Své o tom ví i Nikol Burešová, ředitelka dobročinné organizace Pet Heroes. Organizace pečuje o psy a kočky v nouzi a provozuje útulek v Lanškrouně, má tedy zkušenosti přímo z terénu. „Dlouho jsme bojovali za čipování i povinné registrace a konečně se povedlo. Čipování byl dobrý začátek, hodně majitelů pochopilo jeho benefity a nechali si pejska registrovat. Díky tomu jsme dokázali rychleji dohledat majitele. Bohužel to nevěděli všichni nebo se z nějakého důvodu registrovat nechtěli,“ osvětluje situaci Nikol. „Teď s povinností registrace věřím, že dokážeme mnohem rychleji nalézt majitele a pejska mu vrátit.“

Novelu zákona už prezident podepsal. Od roku 2023 by tedy měla fungovat centrální evidence, kterou bude spravovat Komora veterinárních lékařů. Přístup do ní budou mít veterináři, Státní veterinární správa pro kontrolní činnost a Policie ČR. V omezeném režimu bude přístupná také pro obce. Zaznamenávat se budou údaje o psovi (identifikační číslo, pohlaví, očkování proti vzteklině) a údaje o majiteli (jméno, příjmení, bydliště). Majitelé psů budou sami hradit zápisy do evidence a to podle ceníku, který si stanoví každý veterinář sám. Do evidence budou psy zapisovat veterinární lékaři nejpozději 7 pracovních dní od zavedení čipu, u dříve čipovaných psů se tak stane při nejbližším očkování.

O závaznou evidenci psů žádalo mnoho lidí. Snazší hledání ztracených mazlíčků ale není jediný důvod. Měla by totiž zároveň pomáhat zabraňovat psímu utrpení. „Doufáme, že nový zákon přispěje také k boji s množírnami a týráním zvířat. Bude totiž jasné, čí zvíře je, odkud je a kdo mu ubližoval,“ dodává Nikol.

Pet Heroes z.s. je nezisková organizace, která již téměř deset let pomáhá týraným, handicapovaným, opuštěným a toulavým psům a kočkám v nouzi. Zabývá se jak přímou péčí, tak systémovými trvalými změnami a osvětou. Od roku 2022 se také stali novými provozovateli útulku v Lanškrouně. (Martina Milarová, Pet Heroes z.s.)

Poslat nový komentář