Církevní restituce? Zasáhnou i Prostějovsko!

Církevní restituce? Zasáhnou i Prostějovsko!
ilustrační foto
Další fotky: 
Církevní restituce? Zasáhnou i Prostějovsko!

 

Lesy, pole, budovy. Pozemky o rozloze zhruba 1 400 hektarů si v rámci restitucí nárokuje na okrese Prostějov olomoucké arcibiskupství. To jediné zatím vzneslo na pozemkový úřad požadavky na vrácení majetku. Jde o 1 000 hektarů lesů a 350 hektarů polí.

Olomoucké arcibiskupství prozatím v kraji podalo devatenáct žádostí o navrácení lesů. „Na Prostějovsku se jedná zejména o pozemky u Kladek, Jesence a Dzbelu," vypočítal mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka. Dalších deset žádostí, které arcibiskupství vzneslo, se týká polí u Kelčic, Hrubčic, Dobromilic a Vranovic.

Starostku obce Vranovice-Kelčice Irenu Blažkovou zatím ohledně restitucí nikdo neoslovil, za sebe se jim ale nebrání. „Církev u nás měla polnosti a uprostřed obce budovy," konstatovala starostka, podle které je údržba objektů pro obec nákladná.  Starostu Hrubčic Milana Mlatečka už  pozemkový úřad kontaktoval. „Jde o pozemky u zámku a ve směru na Tovačov," dodal Mlateček. V samotném Prostějově si arcibiskupství zažádalo například o pole ve Vrahovicích nebo louku u Hloučely.

Seznam ale není úplný. Podle Gračky dosud arcibiskupství požádalo o osmdesát procent veškerého majetku, který chce zpět. V druhé fázi budou podávány žádosti za jednotlivé farnosti, kterých má být několik set. S majetkem chce arcibiskupství hospodařit tak, aby vynášel prostředky nutné k financování všech činností, které církev provozuje. „Lesy bude obhospodařovat společnost založená při arcibiskupství a pole se pokusíme pronajmout," nastínil mluvčí.

Na Státní pozemkový úřad došlo zatím přes pět stovek žádostí církví o vrácení majetku v Olomouckém kraji. „Mimo arcibiskupství podala žádosti i opavská Kongregace Milosrdných sester III. řádu svatého Františka. Ta si mimo jiné nárokuje parcely, na kterých je stopadesátihektarový Tovačovský rybník," potvrdil PvNovinkám náměstek pro restituce a převody majetku SPÚ Zdeněk Kvasnička.

Podle jeho slov si žádost dosud nepodal ani Německý řád, který si mimo jiné nárokoval hrad Bouzov či lázně v Karlově Studánce. (ber)

 

 

Komentáře

Cirkve, puvodci vseho zla. Nic bych jim nevratil a okamzite zrusil!

Poslat nový komentář