Policisté kontrolovali dodržování povinnosti hrazení poplatků na dálnici

Policisté kontrolovali dodržování povinnosti hrazení poplatků na dálnici
ilustrační foto

Od začátku letošního roku musí každý řidič, který využívá zpoplatněné silnice, mít uhrazenu elektronickou dálniční známku. Kontroly vozidel v systému časového zpoplatnění provádí Policie ČR a Celní správa ČR. Hlídky při kontrole využívají zařízení ARGOS. Toto zařízení pořídí přehledový snímek s datem a časem zachycení vozidla užívajícího zpoplatněnou pozemní komunikaci a rozpozná registrační značku vozidla, typ i kategorii.

„Po pořízení přehledového snímku a rozpoznání potřebných údajů vše přechází ke zpracování do kontrolních systémů. Výsledek pak hlídce ukáže ve třech úrovních, a to „v pořádku“, „osvobození od zpoplatnění“ (doporučená kontrola) nebo „porušení“ (kontrola nutná),“ popsala policejní mluvčí Marta Vlachová. Policisté v rámci zpětné vazby do informačního systému EDAZ uvedou, zda bylo vozidlo zastaveno a jaký byl výstup z kontroly.

Při kontrolách může hlídka využívat kameru instalovanou ve služebním vozidle nebo může zařízení ARGOS dálkově připojit na senzor umístěný na stacionární bráně statické kontroly vozidel v systému časového zpoplatnění.

„Kontrola elektronických dálničních známek spadá do výkonu služby policistů z oddělení silničního dohledu a dálničního oddělení Kocourovec. V Olomouckém kraji máme dvě zařízení, která k této činnosti využíváme. K dnešnímu dni policisté za použití kontrolního systému zjistili 301 vozidel bez dálniční známky. Na pokutách bylo uloženo 229.700 korun,“ doplnila mluvčí s tím, že kontrolní akce na zpoplatněných silnicích probíhají namátkově. (red)

Poslat nový komentář