ZOO Olomouc přivítala další mimina. Tentokrát damaní

ZOO Olomouc přivítala další mimina. Tentokrát damaní
Foto ZOO Olomouc
Další fotky: 
ZOO Olomouc přivítala další mimina. Tentokrát damaní

Výběh damanů skalních, jejichž nejbližšími příbuznými jsou sloni, pořádně ožil. 12. června se v něm narodila hned 3 mláďata a v těchto prázdninových dnech už na sebe poutají pozornost návštěvníků. „Jedná se o zcela první potomstvo tohoto páru. Tak, jak se zpočátku ukrývali, tak nyní již skotačí ve venkovním výběhu i vnitřní ubikaci,“ upřesňuje zooložka Libuše Veselá.

První příslušníci tohoto druhu přicestovali do olomoucké ZOO v roce 1997 a pobývali v pavilonu žiraf.

Návštěvníkům se později představili v pavilonu Kalahari. Přesně v něm totiž našli svůj domov. Ubikaci sdílí s hrabáči kapskými. Současný pár damanů skalních tvoří sameček přivezený ze ZOO v Hamburgu a samička z našeho vlastního chovu. Letošní mláďata jsou první potomstvo tohoto páru. Ačkoliv se jedná o afroarabský druh, tito damani stejně jako další obyvatelé tohoto pavilonu nesou stejný duhový název capensis. Na to, jestli jsou damani pro hrabáče dobří sousedé a spolubydlící, dostaneme odpověď až v době eventuálního odchovu u hrabáčů. V ZOO Olomouc se podařilo odchovat už přes 20 mláďat. 

Damani skalní obývají africké křovinaté savany a skalní útvary. Jsou to poměrně malá zvířata, vážící do 5 kg, která na první pohled připomínají divoká morčata. Na předních nohách mají 4 prsty s kopýtky, která podobná nehtům, na zadních nohách potom prsty tři. Našlapují na chodidla s měkkými přilnavými polštářky. Při pohybu po téměř kolmých skalních stěnách v soutěskách se umí opírat hřbetem o protější skalní stěnu. Jejich pohyb v tomto prostředí je velmi obratný. Horní řezáky neustále dorůstají a u starších samců připomínají sloní kly. Se slony je spojuje také to, že jsou to zvířata velmi inteligentní. Živí se rostlinnou potravou, trávou, větvičkami a bylinami. Žijí ve skupinách, počet samic ve skupině jde do desítek, dospělí samci jsou však vzájemně nesnášenliví, tudíž může být ve skupině pouze jeden. Samci svádí velmi urputné souboje a mohou si při obraně teritoria uštědřit docela vážná poranění. Březost je poměrně dlouhá, trvá asi 8 měsíců a tomu odpovídá i skutečnost, že mláďata se rodí dobře vyvinutá, vidí, slyší, jsou osrstěná, od prvního dne pohyblivá a v podstatě jsou zmenšenou kopií svých rodičů. Damani mají poměrně špatnou termoregulaci a velmi rádi se vyhřívají na sluncem rozpálených kamenech.

Ačkoliv je to k nevíře, nejbližší příbuzní damanů jsou sloni, s nimiž je spojují některé kosterní znaky a příbuzenským vazbám nasvědčují i nejnovější poznatky molekulární biologie. (red)

Poslat nový komentář