Darování vajíček. Pomoc nebo finanční injekce?

Darování vajíček. Pomoc nebo finanční injekce?
ilustrační foto

 

Mimo dárcovství plazmy či spermií se hitem těchto dnů stává i dárcovství vajíček. Zatímco za první dva darované atributy si domů odnesete pár stovek, za vajíčka i dvacet tisíc. Pro některé dárkyně ale nejsou peníze prvořadé, naplňuje je pocit, že pomohly k dětem ženám, které by je samy nikdy mít nemohly.

Podle pracovnic olomoucké kliniky, která se na odběry specializuje, nemůže být dárkyní každá žena. „Věkové rozmezí je od 18 do 33 let, musí být zdravá s Body Mass Indexem maximálně 29 a v její rodině se nesmí vyskytovat žádná vážná genetická nebo psychiatrická onemocnění,“ vypočítala jedna z lékařek, která si nepřála být jmenována.

Dárcovství je řehole

Tělo se na darování vajíček připravuje necelé tři týdny. Dárkyně musí podstoupit hormonální léčbu, píchat si injekce a pravidelně docházet na kontroly a dodržovat stanovený režim. Právě hormonální léčba je totiž problém, ženy jsou na ni velmi citlivé. Často se u nich objevují otoky a tlak v břiše. „Bylo mi celé tři neděle děsně špatně, zvracela jsem, byla jsem strašně nervozní. Těhotenství nacpané do tří týdnů,“ popsala své pocity devětadvacetiletá Dana.

Odběry se provádí v celkové anestezii a ještě ten den může dárkyně jít domů. Vajíčka mohou ženy darovat opakovaně, ideální je ale tříměsíční pauza mezi odběry.

Motiv dárcovství je různý

„Daruji už po třetí. Poprvé jsem potřebovala peníze na dovolenou, podruhé do školy na pořádný notebook a teď na dárky na vánoce,“ svěřila se PvNovinkám dvacetiletá Vendula. Je studentka a tak peníze bere jako příjemné přilepšení. „Je to samozřejmě o pomoci ženám, které jsou třeba po chemoterapii, navíc jsem se díky vyšetření dozvěděla, že jsem plodná a v pořádku,“ dodala Vendula, která ale doma své dárcovství tají. „Studuji v Brně, kam také chodím na odběry. Jednou jsem se před mámou zmínila a byl kolem toho cirkus, že bych třeba nemusela mít sama děti, že je to hra s hormony a tak. Už jí nic neříkám,“ dodala.

Třicetiletá Zdena už dvě vlastní děti má. „Nejsou v tom peníze, těch máme dost. S manželem jsme se ale domluvili, že tahle forma pomoci je pro nás vhodná. On kvůli onemocnění nemůže darovat nic, tak aspoň posílá peníze, které dostanu, nejrůznějším dobročinným organizacím. A já mám radost, že díky mě přijde na svět tolik vytoužený nový život,“ vysvětlila své pohnutky.

Jak je to s odměnou

Naše legislativa neumožňuje dárkyním, aby byly placeny za svá vajíčka, Je jim ale plně kompenzována spolupráce v programu darování a čas strávený na klinice. Finanční kompenzace se pohybuje okolo 15 tisíc korun. Tato kompenzace je povolena odbornou společností a dárkyni je vyplácena v hotovosti v den odběru vajíček. (ber)

Poslat nový komentář