Světový den dárců krve v prostějovské nemocnici snad doplnil zásoby nejcennější tekutiny

Světový den dárců krve v prostějovské nemocnici snad doplnil zásoby nejcennější tekutiny
ilustrační foto

Také v Nemocnici Prostějov si tento týden připomněli Světový den dárců krve, jehož cílem je oslavit a podpořit dobrovolníky za jejich záslužnou činnost. Každý, kdo dnes dorazil, tj. ve čtvrtek 15. června, darovat krev či plazmu do prostějovské nemocnice, obdržel navíc jako poděkování poukaz do LÉKÁRNY AGEL na nákup v hodnotě 100 korun. Prostějovská nemocnice tak chtěla oslovit další dobrovolníky k bezpříspěvkovému darování krve a plazmy a doplnit tak zásoby nejcennější tekutiny na období letních prázdnin, kdy transfuzní centra často bojují s dočasným nedostatkem dárců, kteří odjíždějí na dovolené.

"Situace se opakuje každým rokem v létě v období letních prázdnin, před nimiž pravidelně vyzýváme dárce, aby přišli darovat ještě před odjezdem na dovolenou. Důvodem toho, že počet dárců v červenci a srpnu klesá, může být i západonilská horečka, kterou se lidé mohou nakazit v zemích nám velmi blízkých, například v Itálii, Maďarsku, Řecku nebo Slovinsku. Proto jsou lidé po návštěvě těchto zemí, třebaže zde nocovali, byť jen jedinou noc, na měsíc z darování krve i plazmy vyloučeni. Lidé, kteří například navštíví malarické oblasti, mohou darovat krev až po půl roce,“ vysvětluje vedoucí lékařka hematologicko-transfuzního oddělení prostějovské nemocnice  Milena Lukešová a doporučuje dárcům po návratu z dovolené ověřit si délku odkladu k dárcovství na webových stránkách oddělení.

Nové dárce se prostějovská nemocnice snaží motivovat a získávat různými akcemi po celý kalendářní rok. „Minimálně jednou do měsíce organizujeme pro dárce tematické akce, naposledy šlo o zmrzlinový odběr, kdy se příchozí osvěžili lahodnou zmrzlinou. Pozitivní ohlasy jsme zaznamenali také na znaménkový odběr, kdy se mohli dárci nechat vyšetřit dermatologem,“ doplňuje Lukešová s tím, že na další týdny je pro dárce plánován například melounový či čokoládový odběr.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát zdraví lidé ve věku od 18 do 65 let, s váhou nad 50 kg. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat. Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat studijní volno či pracovní volno s náhradou mzdy, bezplatné lékařské vyšetření, občerstvení nebo čerpat odpočet ze základu daně z příjmu. (Zdroj Nemocnice Pv)

Poslat nový komentář