Pátý ročník Aplausu vsadil na koření života - smích

Po roční pauze se vrací Milan Lasica. Foto: Jiří Vojzola
Po roční pauze se vrací Milan Lasica. Foto: Jiří Vojzola

Jiřina Bohdalová, Jiří Langmajer, Milan Lasica, Jana Štěpánková, Marta Sládečková, Valérie Zawadská, Veronika Jeníková, Jaroslav Satoranský, David Suchařípa. To jsou jen nejznámější herci a herečky, kteří se v říjnu v Prostějově představí návštěvníkům pátého ročníku divadelní přehlídky APLAUS. Pozvání pořadatelů, jimiž jsou marketinková společnost TK plus a Městské divadlo v Prostějově, přijali tentokrát bratislavské Štúdio L+S s představením Malé manželské zločiny, pražské scény Divadlo Na Jezerce s komedií Paní plukovníková a Divadlo Palace s inscenací Pohleď a budeš udiven.

„Jsme přesvědčeni, že pětka je špatné číslo jen ve škole. Pro prostějovské divadelní setkání znamená jeho pátý ročník především to, že divadlo svou přitažlivost neztratilo a že se i přes útočnou atraktivitu a konkurenci jiných moderních médií drží velmi dobře,“ prohlásila ředitelka Městského divadla v Prostějově Alena Spurná. Mottem letošního Aplausu je podle jejích slov především smích, třebaže někdy skrz slzy, a také příslib dobré komedie, která odlehčí náročný každodenní maraton. „Věřím, že i APLAUS 2012 potěší své publikum a bude mít neopakovatelnou atmosféru. Uděláme všechno pro to, aby se soubory v Prostějově cítily dobře a diváci zažili příjemné setkání s hvězdnými osobnostmi českého a slovenského divadla,“ zdůraznil šéf marketinkové společnosti TK plus Miroslav Černošek. Podle něj pokračuje Aplaus 2012 v prvotním a hlavním záměru pořadatelů – pozvat na prostějovské jeviště umělce zvučných jmen: „Chceme tímto setkáním zdůraznit roli stagiony jako hostitele.“

Příležitost vyjádřit se k úrovni zhlédnutých představení má v rámci Aplausu tradičně i publikum, neboť součástí přehlídky je také divácká anketa. „Spokojenost nebo případně i nadšení mohou lidé vyjádřit tím, že vhodí do hlasovacího boxu lístek, který dostanou při příchodu do divadla,“ vysvětlila ředitelka Spurná. Podle umístění v anketě získají jednotlivá divadla finanční bonus ve výši deseti, dvaceti či třiceti tisíc korun. Před rokem si vítězné vavříny z Aplausu odneslo pražské Divadlo pod Palmovkou, které uvedlo hru Mefisto s Jiřím Langmajerem v hlavní roli.

Část výtěžku ze vstupného věnuje pořadatelská společnost TK plus stejně jako v minulých ročnících prostějovskému studentskému Divadlu Point při Gymnáziu Jiřího Wolkra. „Dvě úspěšné a oceněné inscenace Pointu Umění milovat podle Ovidia a Nahý Wolker jsme poprvé připojili k programu Aplausu jako dopolední představení pro studenty,“ upozornila ředitelka Spurná na novinku letošní přehlídky. Nahý Wolker získal cenu poroty letošního Wolkrova Prostějova s doporučením na Jiráskův Hronov 2013, doporučení na Mladou scénu Ústí nad Orlicí zase získala inscenace Umění milovat podle Ovidia. „Těší nás, že činnost tohoto tvůrčího seskupení mladých lidí nese své ovoce, i když nejdůležitější na Pointu je určitě ta možnost vzájemného setkávání a společné tvorby,“ prohlásil Miroslav Černošek.

(eze)

Poslat nový komentář