Vyráběli a prodávali drogy v ČR i v Polsku. Mužům hrozí až 18 let za katrem

Vyráběli a prodávali drogy v ČR i v Polsku. Mužům hrozí až 18 let za katrem
Foto PČR
Další fotky: 
Vyráběli a prodávali drogy v ČR i v Polsku. Mužům hrozí až 18 let za katrem

Kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje zahájili trestní stíhání tří mužů ve věku třicet, šestatřicet a šestačtyřicet let pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Organizovanou skupinu osob zadrželi v neděli 30. dubna 2023.

Případem se od října 2022 zabývali kriminalisté územního odboru Šumperk. V průběhu prověřování v lednu letošního roku si případ převzali krajští kriminalisté. Obvinění muži se nejméně od srpna roku 2022 do konce dubna 2023 podíleli jako členové organizované skupiny na organizaci a realizaci obchodu s chemikáliemi potřebnými k nelegální výrobě metamfetaminu (tzv. pervitinu), a to od nákupu chemických látek, léčiv a dalších komponentů nutných k výrobě drog, přes samotnou výrobu metamfetaminu, až po jeho následnou distribuci.

„Působili nejen na území České republiky, a to zejména v Olomouckém kraji v okrese Olomouc a Šumperk, ale také v Polské republice. V organizované skupině měl každý z členů svou dílčí úlohu a svým částečným jednáním přispěl k výrobě metamfetaminu, a to ve velkém rozsahu. Cílem protiprávního jednání skupiny byl co nejvyšší finanční zisk. Hlavnímu šestatřicetiletému pachateli kriminalisté prokázali obchod s 14,5 kilogramy pervitinu, třicetiletému spolupachateli obchod s nejméně 2,8 kilogramy a nejstaršímu spolupachateli obchod s téměř 400 gramy pervitinu,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

V rámci realizace byly provedeny tři domovní prohlídky a čtyři prohlídky jiných prostor. Při nich byly zajištěny dvě laboratoře s chemikáliemi a nástroji nezbytnými k výrobě metamfetaminu (tzv. varny pervitinu). Bylo zajištěno 400 gramů pervitinu, 400 gramů efedrinu, čtyři a půl tisíce tablet obsahující pseudoefedrin a další kilo již vyloupaných tablet obsahující pseudoefedrin.

Kriminalisté podali krajskému státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí všech mužů do vazby, který soud akceptoval a poslal je za mříže. „Obviněným hrozí za zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy tresty odnětí svobody na deset až osmnáct let,“ doplnil Hejtman. (red)

Poslat nový komentář