Aktualizujeme: Pacient s podezřením na ebolu v Prostějově

Aktualizujeme: Pacient s podezřením na ebolu v Prostějově
ilustrační foto

 

Jak PvNovinky včera informovaly, v prostějovské nemocnice je na infekčním oddělení umístěn pacient, u kterého bylo podezření z nákazy virem eboly. Muž byl převezen ze šternberské nemocnice, kam přišel s tím, že se vrátil z africké Nigérie. Stěžoval na horečky, průjem a zvracení.

Muž přišel v sobotu do nemocnice ve Šternberku. „Vykazoval známky možného infekčního onemocnění. Jednalo se o podezření, že pacient mohl trpět ebolou. To potom bylo na základě klinických příznaků vyvráceno, ale z bezpečnostních důvodů byl postoupen k dalšímu sledování a hospitalizaci na infekčním oddělení v Prostějově," sdělil médiím Marek Polách, náměstek lékařského ředitele pro léčebně preventivní péči Nemocnice Šternberk.

Informaci potvrdil i zdroj z Krajské hygienické stanice. „Šlo o posouzení nejen příznaků, ale také všech dalších okolností. Ukázalo se, že pacient nemohl přijít s nikým nakaženým do styku, rovněž příznaky neodpovídaly napadením ebolou,“ uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován.

Podle vyjádření vedení prostějovské nemocnice je jeho stav stabilní a nejeví klinické známky žádného vážného infekčního onemocnění. V nemocnici ale z preventivních důvodů zůstane ještě několik dnů.

Pokud by skutečně na území České republiky pacient s Ebolou byl, zřejmě by skončil na pražské klinice Bulovka, kde mají dva uzavřené bioboxy pro nemocné a osm lůžek na izolačních boxech pro ty, kteří s nakaženými byli v kontaktu či mají zatím nevyjasněné příznaky. Jedno lůžko na JIP je pro ty, kteří by potřebovali například umělou plicní ventilaci. 

Ebola

Virus Ebola se přenáší především tělesným kontaktem s nakaženou osobou, případně kontaktem s masem divokých zvířat. Prvotní symptomy, které se mohou objevit 2 až 21 dnů po nakažení, jsou neurčité, nemoc je charakteristická náhlými horečkami, pocitem slabosti, bolestmi svalů a hlavy a bolestmi v krku. Posléze následuje zvracení, průjem, vyrážka, selháni funkce ledvin a jater a v některých případech i vnitřní či vnější krvácení.

V konečných fázích může docházet ke krvácení z očí a epileptickým záchvatům. Zda pacient přežije, záleží na jeho fyzické kondici a kmenu viru. Proti nákaze dosud neexistuje žádná účinná vakcína ani léčba, z nakažených umírá 25% - 90%. (ber)

 

Poslat nový komentář