Do ZOO Olomouc se vrátili gepardi

Do ZOO Olomouc se vrátili gepardi
Foto ZOO Olomouc

Do olomoucké ZOO se po roční přestávce vrátili gepardi. Přicestovali minulý týden a návštěvníci už je mohou vidět v jejich výběhu.

„Olomoucká ZOO se k těmto zvířatům po roční pauze, způsobené úhynem posledních jedinců, vrací, a to v podobě hned dvou samců. Jedná se o bratry, kteří se narodili v roce 2016 v ZOO Boras ve Švédsku a od roku 2018 pobývali v ZOO Dvůr Králové nad Labem,“ uvádí zooložka Jitka Vokurková.

ZOO Olomouc chová gepardy od roku 1999 a celkově úspěšně odchovala 12 mláďat. Ve volné přírodě se gepardů štíhlých v důsledku ztráty přirozeného prostředí, nelibého lidského faktoru a ilegálního obchodu se zvířaty pohybuje posledních 7500 jedinců. Jedná se tedy o nejohroženější kočku Afriky. Typickým gepardím znakem jsou černé pruhy táhnoucí se z koutku oka až k tlamě – proto je někdy nazýván coby „kočka, která pláče“. Tyto značky pomáhají odrážet záři slunce. Pokud si přejeme gepardy v zajetí rozmnožovat, je potřeba, aby do doby, než k tomuto záměru dojde, měli oddělené ložnice, a to do té míry, že by se případný pár neměl vnímat ani akusticky, ani teritoriálně. Nesmí se slyšet, vidět, cítit. Jinak se mohou považovat za sourozence a nepáří se. Gepard štíhlý obývá africké stepi, řídké lesy a lesnaté savany, kde žije samotářským způsobem života, pokud samci netvoří tzv. bratrské smečky, nebo se nespojuje pouze v období páření samec se samicí. Nevyšší počet gepardů nalezneme v Namibii. Jedná se o nejrychlejšího savce planety, dokáže vyvinout rychlost až 110 km/h. Gepard se při běhu pohybuje až 7 m dlouhými skoky. Ve vzduchu manévruje dlouhým ocasem, který mu pomáhá udržet rovnováhu. Při běhu vypadá, že levituje. Touto rychlostí dokáže běžet cca 20 vteřin. Běh je vyčerpávající, gepard se přehřívá a rychle se unavuje. Zajímavá je i neuvěřitelná schopnost měnit akceleraci, a to z něj jednoznačně dělá jednoho z nejhbitějších savců v přírodě. Je nejúspěšnější samotářský lovec, až 40 % jeho loveckých pokusů končí úspěchem. Loví gazely, antilopy, zajíce... Svou kořist si zatahuje do křoví. Gepard je jedním z nejnáročnějších strávníků na kvalitu masa. Díky tzv. plášti (dlouhé srsti) splývají mláďata s vysokou trávou. I přesto však podléhají vysoké mortalitě. Není totiž v silách matky přenášet do bezpečí před predátory všechna koťata z vrhu. (ber)

Poslat nový komentář