Neznámé domy. Vila Hany Wichterlové ve Smržicích

Neznámé domy. Vila Hany Wichterlové ve Smržicích
Foto Hana Bartková

Malý dům s ateliérem ve Smržicích navrhl architekt Rothmayer pro svou přítelkyni sochařku Hanu Wichterlovou. Jednalo se údajně o dům v architektově stylu. Bohužel se ale můžeme jen domnívat, jak vila vypadala. Nedochoval se totiž jediný plán či fotografie stavby.

Hana Wichterlová zde žila celé období druhé světové války. Měla zde malou farmu, na které hospodařila. Hana pocházela ze zámožné rodiny prostějovských průmyslníků, a tak umístění nedaleko k rodišti bylo zcela přirozené. V knize Evy Jůzové můžeme nalézt jedinou fotografii ze Smržic, kdy je vyfocena sochařka se svými rodiči na terase vily. Bohužel tato fotografie byla pořízena s pozadím do krajiny. 

Po dramatickém odjezdu z vily, kdy na konci války přes Smržice přecházela fronta, se sochařka již nevrátila. Usadila se v pražském ateliéru na Újezdě a vilu ve Smržicích prodala šlechtitelské stanici, která ji kompletně přestavěla.

Cenné informace poskytli pouze pamětníci, kteří v budově posléze pracovali: „Když jsem nastoupil na šlechtitelskou stanici v roce 1975 (v té době se stále ještě ve Smržicích říkalo „pracuješ ve Vile“), tak v této budově bylo ještě torzo původního ateliéru Hany Wichterlové s krásným dřevěným schodištěm vedoucím do prvního patra, ale i její sbírkový skleník pro exotické rostliny.” 

Dnešní stav je zcela odlišný od původního, nedochovalo se v podstatě nic. Vila je kompletně přestavěna.  (Zdroj Smržický zpravodaj)

Poslat nový komentář