Pomáhají a zachraňují. Hasiči, na které nedáme dopustit

Pomáhají a zachraňují. Hasiči, na které nedáme dopustit
ilustrační foto

Hasičský záchranný sbor ČR na území města Prostějova, s centrálou v ulici Wolkerova, zná asi každý. Je jasné, že jaksi automaticky počítáme s přítomností červenobílých aut u nehod, požárů nebo přírodních kalamit. Na jejich příjezd čekáme netrpělivě a doufáme v záchranu.

Jsou pomyslnou "záchrannou kotvou", kterou vnímáme tak nějak automaticky. Pojďme si tedy trochu přiblížit jejich práci. Konkrétně čety Vrahovice:

„V případě čety Vrahovice je zajištěn výjezd čtyřčlenného družstva v jakoukoliv denní, nebo noční dobu do pěti minut od vyhlášení poplachu. U zbývajících družstev je pak doba výjezdu dvojnásobná, tedy deset minut,“ ujišťuje Petr Bohanes, velitel družstva čety PV – Vrahovice.

Jednotka dobrovolných hasičů, kterou zřídilo statutární město Prostějov, je složena z jedné čety a čtyř družstev. Fakticky každá z částí této jednotky funguje individuálně a může vykonávat samostatnou činnost. (Celkem má jednotka 58 hasičů a v loňském roce zasahovala u 112 událostí. K 73 událostem vyjížděla četa Vrahovice, ke 36 družstvo Žešov a 3 událostem družstvo Domamyslice. Mimo to jednotka zajišťovala 17 požárních asistencí).

„Za fungování našich hasičů pak hovoří především to, kde jednotka zasahovala a kde reálně pomohla. Z těch nejzávažnějších událostí připomeňme požár dálkového autobusu na D46 u Držovic, lokální povodeň po přívalovém dešti, která vyplavila řadu domů - například ve Tvorovicích, požár haly s automobilovými veterány v Hrdibořicích, v červnu pak další lokální povodeň a pomoc v zatopených Čechách pod Kosířem, likvidace následků větrné smršti prakticky po celém území města Prostějova a širokém okolí, rozsáhlý požár domu v Plumlově, řadového domu v Brodku u Přerova, přístřešku s uskladněným dřevem v Určicích a rozsáhlý požár rodinného domu v Mostkovicích,“ říká velitel Petr Bohanes.

(Četa Vrahovice má ve svém hasebním obvodu přes sto obcí. Velmi dobře vycvičené a připravené je i družstvo Žešov, které zasahuje primárně na katastru města Prostějova a v rámci svého zařazení patří v dané kategorii k jedné z nejvytíženějších jednotek v našem kraji. Družstva Čechovice, Domamyslice a Krasice se povolávají k zásahům méně, ale počítá se s jejich využitím při velkých živelných katastrofách a tomu také odpovídá i jejich vybavení a výcvik).

Velkou bolestí dobrovolných hasičů je však nedostatek „nadšenců“, kteří by byli ochotni svůj volný čas obětovat pomoci druhým.

„Pokud by se mezi občany našel zájemce o fungování v městské jednotce, budeme jen rádi. Ideální je, když se přihlásí veliteli v městské části, kde bydlí. Po potřebném zaškolení a vycvičení se může stát platným členem jednotky každý, kdo bude mít zájem, čas a především chuť být hasičem a dělat pro ostatní něco navíc,“ láká Petr Bohanes.

Financování jednotky je řešeno kombinací zdrojů. Snahou je každý rok docílit co nejvyššího podílu financí z dotací. V loňském roce se podařilo jen z Olomouckého kraje získat 191.700 Kč na vybavení a dalších 150.000 Kč na zajištění akceschopnosti. Díky získání státní dotace a pomoci města Prostějova se pak podařilo zrekonstruovat hasičskou zbrojnici ve Vrahovicích.

(Zdroj a foto: Petr Bohanes, velitel družstva čety PV – Vrahovice)

(redakčně upraveno)

 

Poslat nový komentář