Hasiči zvou na mistrovství v disciplínách TFA. Už ve čtvrtek v Olomouci!

Hasiči zvou na mistrovství v disciplínách TFA. Už ve čtvrtek v Olomouci!
Foto plakát

Již tento týden se město Olomouc na jeden den stane baštou nejtvrdších hasičů. Bude se zde totiž konat X. Mistrovství České republiky v disciplínách TFA. Závodníci se o titul utkají 14. září od 9:15 hodin před budovou Olomouckého kraje a Regionálního centra Olomouc v individuální soutěži i v soutěži družstev. Na start se postaví zhruba devadesátka profesionálních hasičů. Bojovat s časem i technickými úkoly budou ti nejlepší borci z republiky, mnozí z nich excelují také v tvrdé konkurenci v zahraničí. Dá se tedy očekávat divácky atraktivní soutěž nabitá elitními sportovními výkony.

Reprezentanti HZS Olomouckého kraje se jistě neztratí. V nejsilněji obsazené kategorii budeme mít na startovní listině Lukáše Navrátila, který vyhrál letos opět soutěž o juniora roku v disciplínách TFA a na posledních závodech v Kroměříži v tomto týdnu mu chybělo pouze devět setin sekundy, aby porazil svého největšího rivala - Michala Brousila z HZS Jihočeského kraje. Jeho cílem tak bude atakovat ty nejvyšší příčky a zároveň bude jistě platným členem olomouckého družstva. Nezastupitelnou roli v ní budou mít také ostřílený Michal Přecechtěl a Daniel Kouřil, zkušení závodníci, kteří i ve vyšších věkových kategoriích podávají kvalitní výkony. V Kroměříži rovněž s naprostou převahou ve své kategorii excelovali. I od dalších reprezentantů našeho kraje Pavla Popelky, Luboše Ptáčka a Jana Šindelky očekáváme kvalitní časy, díky nimž se mohou dostat na příčky nejvyšší.

„Přijďte podpořit naše hasiče a užít si sportovní den s námi,“ zve za hasiče mluvčí Lucie Balážová.

Název soutěže se do českého jazyka překládá jako Nejtvrdší hasič přežije, což vystihuje samotný charakter sportovního klání, které je především náročné na fyzickou kondici a svým pojetím je blízké náročným podmínkám u zásahů. Trať je postavena paralelně pro současný postup dvou soutěžících. Skládá se ze čtyř úseků, kdy musejí hasiči splnit tyto úkoly:

1. úsek - Běh s požárními hadicemi

Po startu soutěžící běží k připravené požární stříkačce, na ni napojí dvě hadicová vedení, která následně uchopí za proudnice a rozvine je. Smotá dvě hadice, které odnese do boxu. Žádná část hadice nesmí přesahovat půdorys boxu.

2. úsek - Hammer box, tunel, figurína a bariéra

Soutěžící doběhne k hammer boxu a palicí provede 80 úderů, tunelem pronese 20kg závaží tam a zpět, transportuje 90kg figurínu a na závěr překoná třímetrovou bariéru.

3. úsek - Výstup na lešení

Nastavovací žebřík soutěžící opře o lešení, na které následně vystoupá a nahoře vytáhne 20kg závaží. Cestou do cíle ještě napojí proudnici na monitor.

4. úsek - Běh do 18. patra

Poslední disciplínou tohoto fyzicky velmi náročného závodu je výstup do 18. patra výškové budovy Regionálního centra Olomouc.

Po sečtení všech časů proběhne vyhodnocení soutěže ve čtyřech kategoriích a předání cen vítězům.

TFA Olomouc 2023 pořádá MV-GŘ HZS ČR spolu s HZS Olomouckého kraje a Sportovním klubem při HZS Olomouckého kraje. (red)

Poslat nový komentář