V biokoridoru Hloučela bude stezka zdraví. Nabídne pexeso a možná i zookoutek

V biokoridoru Hloučela bude stezka zdraví. Nabídne pexeso a možná i zookoutek
Ilustrační foto ber

Vedení města plánuje další rozvoj biokoridoru Hloučela. Už při nedávném spuštění provozu discgolfového hřiště byla veřejnost informována, že biokoridor Hloučela čekají další investiční akce. Jednou z nich bude nová Stezka zdraví.

V biokoridoru Hloučela (od hranic s Mostkovicemi až po ulici Vrahovickou) budou vytipována zhruba čtyři stanoviště pro umístění prvků pro aktivní pohyb všech generací a dále poznávacích prvků po celé délce nové stezky (převážně pro děti, např. vertikální otáčecí dřevěné pexeso, dřevěný xylofon atd.) včetně návrhu na situování zookoutku.

„Veškeré prvky a stavby musí být odolné vůči vandalům. Součástí záměru bude také vytipování umístění servisních cyklostojanů a přístřešku (někde v blízkosti občerstvení). Cena za zpracování studie je padesát tisíc korun s plánovaným termínem plnění do 31. 08. 2020 včetně etapizace a odhadu nákladů,“ uzavírá náměstek pro rozvoj a investice Jiří Rozehnal.

Jeho slova doplnila náměstkyně primátora Milada Sokolová: „Rodiny s dětmi se zde budou moci při svých vycházkách zapojit do různých aktivit. Kromě drobných prvků budou například v prostoru biokoridoru dřevěné stavby většího formátu, které budou různorodého využití pro děti všech věkových kategorií. Stezka bude vznikat po etapách, letos by měl být hotový, jak už bylo řečeno, projekt." (red)

Komentáře

Město Prostějov neoplývá zrovna bohatou okolní přírodou. Říčka Hloučela je tak jediným kouskem lužního, ještě přirozeně meandrovaného toku, který nám mnohá města mohou závidět. Proto nějak nechápu, proč postupně dělat z Hloučely jedno velké hřiště.
V nedávném článku v IDnes, kdy jsem kritizovala asfaltování a kácení na Hloučeli kvůli nové cykloztezce, mě čtenář Dominik Vala nazval aktivistkou s vulgárními přívlastky.Ne, rozhodě nejsem fanatický zástánce netknuté přírody, ale na Hloučeli jdem vyrostla, vyrotli tam mí synové, často jsem tam chodila se školními dětmi a vodím tam, dnes i svá vnoučata. Proto vidím , jak dnešní děti jsou přsyceny všemi nými hracími prvky, interaktivním pomůskami a různými hrami, které mají od mateřské školy, přes školní družiny, až po zájmové krožky. O to víc bychom měli dát dětem prostor, aby si v přírodě mohly hrát po svém, jen s tím , co jim ten kousek přírody dává.Vždyť pěkných dětských hřišť s umělými prolézačkami máme téměř v každém parčíku.
Pro aktivní pohyb všech gederací snad stačí udržovat pěšinky a občas lavičku k odpočinku.
Za Kuchařovou ulicí byly postaveny za dětským hřištěm cvičební stroje pro dospělé a seniory, Dosud jsem tam neviděla jediného seniora cvičit. Zato večer tam jen na nich posedává mládež s cigaretou a občas s flakou.Umím si předsavit, jak všechny ty prvky dopadnou časem na nehlídané Hloučeli.Myslím, že všechny tyhle investice by lépe posloužily pro několikrát odloženou revitalizaci Vrahovického rybníčka. To by pro lidi a vodní živočichy, i kousek vodního zdroje bylo rozumným řešením.
Erika Bábková

Poslat nový komentář