Okrašlovací spolek se o hrob Josefa Vrly a Růženy Reichstädterové stará už deset let

Okrašlovací spolek se o hrob Josefa Vrly a Růženy Reichstädterové stará už deset let
Foto archiv PVNovinky

Josef Vrla se sice narodil 2. dubna 1844 v Tlumačově, jeho život je ale spjat s Prostějovem. Novinář a redaktor v Olomouckých novinách „Našinec“, tiskař a politik, spí svůj sen na prostějovském hřbitově spolu se svou dcerou Růženou. O místo jejich posledního odpočinku se od roku 2014 stará Okrašlovací spolek Prostějov. Ten mimochodem sídlí ve Vrlově ulici číslo 7.

Josef Vrla, novinář a redaktor, založil týdeník Prostějovské noviny. Byl mimo jiné významným tiskařem takzvané „nové“ doby.  Zemřel 27. ledna 1896 ve věku 51 let po cévní mozkové příhodě.

Velmi nevšední a pokrokovou byla Vrlova dcera Růžena Reichstädterová. Stala se ředitelkou první dívčí školy měšťanské v Prostějově, starostkou spolku moravských učitelek, jednatelkou Červeného kříže, členkou obecního zastupitelstva v Prostějově, členkou místního školního výboru v Prostějově a od roku 1925 i členkou senátu Národního shromáždění. Dala podnět k zavedení večerních kurzů pro dělnické ženy a služebné, které se staly základem proslulé rodinné školy v Prostějově. 

„Okrašlovací spolek chce péčí o hrobní místo vzdát úctu významným občanům Prostějova, jejichž život byl s městem neodmyslitelně spjat,“ uvedla předsedkyně Milada Sokolová, která zároveň poděkovala všem, kdo se na úpravách hrobu podílejí. (ber)

Poslat nový komentář