okrašlovací spolek

Knihobudky dostávají nový kabát!

Foto ber

První knihobudka spatřila v Prostějově světlo světa v říjnu roku 2016. Dnes jsou na území města už tři a dvířka se v nich netrhnou. Proto je na čase, aby prošly změnou. A ta začala právě dnes, u knihobudky na Husově náměstí. 

"Říkala jsem si, že by nebylo špatné knihobudky pomalovat, aby poutaly oči kolemjdoucích," uvedla jedna z autorů projektu knihobudek předsedkyně Okrašlovacího spolku Milada Sokolová. Obrátila se proto na dalšího z autorů, ředitele Městské knihovny Prostějov, Aleše Procházku. I on o možnosti zviditelnění dřevěných schránek uvažoval a oslovil Magdu Jansovou z Ateliéru Modrý anděl. "Magda pořádá příměstské tábory, a tak jsme se domluvili, že jejich účastníci knihobudky promění," dodal Procházka.

Měsíčník Olomoucký kraj zveřejnil termín sjezdu Hloučely v červnu. Z důvodu sucha "se nejede"!

Foto Jan Pospíšil (Prostějovsko ve fotografiích)

Pokud jste z poštovní schránky vytáhli květnové vydání měsíčníku Olomoucký kraj, vězte, že ne vše je v něm dobře. Měsíčník totiž vydal článek o možnosti přihlásit se ke sjezdu Hloučely. Jenže s termínem, který neplatí!

"Na základě dotazů znovu opakuji, že po dohodě s Povodím Moravy byl termín sjezdu přesunut na září," upozornila za pořadatele předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova Milada Sokolová s tím, že důvodem je hrozící sucho. 

"Samozřejmě si uvědomuji, že i náš region je několik let ohrožen nedostatkem srážek a tudíž vody. V žádném případě bychom akcí nechtěli ohrozit plaveckou a rybářskou sezónu, či stát za ekologickou katastrofou. Proto jsme návrh Povodí Moravy na odklad ihned akceptovali," uvedla Sokolová.

Červnový Restaurant day nabídne guláš z veverek, burgery, pivo, dorty i bezlepkové pečivo!

ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

Stále populárnější Restaurant Day zná svůj nový termín. Kuchaři, kuchařky, cukráři a cukrářky, pekaři a pekařky a vůbec všichni milovníci dobrého jídla a pití se tentokrát sejdou 3. června na zahrádce prostějovského Národního domu.

Již dnes je známa řada specialit, které na Restaurant day budou k mání.

Pozor! Sjezd Hloučely se odkládá kvůli suchu. Na podzim!

Foto: Jan Pospíšil (in: Prostějovsko ve fotografiích)

Na 16. června naplánoval Okrašlovací spolek města Prostějova ve spolupráci se Sportcentrem DDM Prostějov pod záštitou Zdravého města Prostějov a jeho političky Aleny Raškové sjezd řeky Hloučely. Povodí Moravy červnový termín odsouhlasilo, dnes ovšem informovalo, že rozumnější by s ohledem na sucho, které trápí celou republiku, bylo odsunout termín na podzim.

"V současné době opravdu není celková situace dobrá a jsme nuceni připravovat řadu opatření k omezení negativních dopadů sucha. I když jsou v současné době VD Plumlov cca 4 centimetry pod maximálnou zásobní hladinou, lze očekávat postupné zhoršování stavu a naším propočtem by zvýšení odtoku na cca 7 m3/s po dobu čtyř hodin znamenalo pokles hladiny na VD o cca 25 centimetrů.

Červnový Restaurant Day má jedenáct přihlášených! Rozšíříte jejich řady?

ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

Stále populárnější Restaurant Day zná svůj nový termín. Kuchaři, kuchařky, cukráři a cukrářky, pekaři a pekařky a vůbec všichni milovníci dobrého jídla a pití, se tentokrát sejdou 3. června v  Národním domě v Prostějově. A hledají se nové chutě!

"Prozatím to stále vypadá, že bude uvnitř Národního domu, tak jak to bývá v zimních měsících. Pokud ovšem plánovaná rekonstrukce nezačne, budeme moci Restaurant Day uskutečnit na zahrádce. Je to báječné místo, spousta volného prostoru i pro sezení a přímé ochutnávání pokrmů na místě", uvedla jedna z organizátorek akce, Markéta Valentová z Marky obchůdku.

OBRAZEM: Gulášfest v Kolářových sadech vynesl dvacet tisíc Zdeničce a Davídkovi!

Foto Jiří Malíček

Sobota patřila v Kolářových sadech festivalu gulášů. Ale také zábavě a charitě.

"I letos půjde výtěžek akce dvěma potřebným. 9984 korun poputuje na účet Davídka Vítka, 10002 korun připíšeme Zdeničce Kotyzové," uvedla Milada Sokolová, předsedkyně Okrašlovacího spolku Prostějov, který spolu s Jiřím Petriciusem - Maďarské speciality, a pod záštitou Zdravého města Prostějov, festival pořádal. Zároveň přidala jménem organizátorů poděkování všem, kdo se na akci jakýmkoli způsobem podíleli. (ber)

Pěkné počasí, množství lidí, dobré guláše i prima nálada. Včerejší Kolářovy sady

Foto Zuzana Zapletalová

Již čtvrtý ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů se konal včera po celý den v Kolářových sadech v Prostějově. Ochutnat jste mohli guláše všemožných chutí a vůní, do kterých kuchaři vložili mimo ingrediencí i kus svého srdce. Veškerý výtěžek z akce, prodeje losů i příspěvků přítomných atrakcí bude věnován po rozpečetění kasiček na transparentní účty Zdeňky Kotyzové a Davídka Vítka, které založil Okrašlovací spolek města Prostějova.

"Soutěžilo jedenáct týmů, Modří sokoli, Labužníci, Čertice, pěvecký sbor Proměny, Děcka, Bambule, Vodáci, Ende tým, Realinvest, Beze jména a PVfree.net," uvedla za pořadatele předsedkyně Okrašlovacího spolku Prostějov Milada Sokolová.   

Sobota nabídne zábavu, charitu i oběd! Nevařte!

ilustrační foto plakát

Již čtvrtý ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů se bude konat tuto sobotu 12. května. Setkání gulášových mágů se uskuteční opět v Kolářových sadech v Prostějově. Takže nevařte a zajděte ochutnat guláše všemožných chutí a vůní, do kterých kuchaři vloží mimo ingrediencí i kus svého srdce! Veškerý výtěžek z akce poputuje na transparentní účty pro Zdeňku Kotyzovou a Davídka Vítka. 

Festival pořádá Okrašlovací spolek města Prostějova a majitel Maďarských specialit Jiří Petricius pod záštitou Zdravého města Prostějov.

Bude se jednat o zábavný den, který odstartuje v devět hodin ráno soutěž ve vaření kotlíkových gulášů. "Upozorňujeme všechny soutěžící týmy, že začátek je v osm hodin, kdy by měly být na místě. Vařit se začne v devět hodin," upozornil Jiří Petricius.  

Červnový Restaurant Day se blíží! Hlaste se!

ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

Stále populárnější Restaurant Day zná svůj nový termín. Kuchaři, kuchařky, cukráři a cukrářky, pekaři a pekařky a vůbec všichni milovníci dobrého jídla a pití se tentokrát sejdou 3. června v kavárně a restauraci prostějovského Národního domu. A hledají se nové chutě!

"Bohužel kvůli rekonstrukci Národního domu nemůžeme Restaurant Day uspořádat na oblíbené zahrádce, kde je více prostoru a je vzdušnější. Bude tu totiž složen po celou dobu dvouleté rekonstrukce stavební materiál", uvedla předsedkyně pořádajícího Okrašlovacího spolku Milada Sokolová.

Vodáci, pozor! Lodě došly!

ilustrační foto Zdeněk Vysloužil

Pokud hodláte 16. června sjet Hloučelu, vězte, že tak budete moci učinit pouze v případě, že budete mít vlastní loď. O zapůjčení lodí byl totiž velký zájem a organizátorům se přihlásila spousta osob.

Naposledy se Hloučela sjížděla před deseti lety. "Zdálo se mi to jako dobrý nápad tuhle tradici obnovit a tak jsem oslovila Povodí Moravy, zda by bylo možné zvýšit průtok z přehrady. Pan ředitel souhlasil," uvedla zastupitelka a předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova Milada Sokolová. Spolu s Okrašlovacím spolkem se na organizaci bude velkou měrou podílet Sportcentrum - DDM Prostějov.

Akce není určena pro vodáky - začátečníky. Říčka Hloučela je záludná, rozhodně si zaslouží respekt. Účastníky čeká i překonání dvou jezů. Samozřejmě po souši.