Dnes jsou Hromnice. Jak oslavit první svátek jara

Dnes jsou Hromnice. Jak oslavit první svátek jara
Foto Arcibiskupství pražské

Mezi prosincovým zimním slunovratem a březnovou jarní rovnodenností se 2. února slaví Hromnice. Jsou prvním svátkem jara, i když to faktické je ještě v nedohlednu.

K Hromnicím se váže spousta lidových pranostik a předpovědí počasí. Pravděpodobně nejznámější je „Na Hromnice o hodinu více“, která potvrzuje fakt, že se konečně krátí noc a prodlužuje den.

Hromnice původně souvisely s Perunem, slovanským bohem hromu a blesku, s příchodem křesťanství byl nahrazen svátkem Uvedení Páně do chrámu.

Hromnice jsou neodmyslitelně spojeny s žehnáním svíček, které se používají spolu s modlitbami jako ochrana před bouřkami, ohněm a dalšími přírodními pohromami. Využívání tzv. hromniček jako ochrany domácnosti před živelnými katastrofami bývalo velmi rozšířené a udrželo se hodně dlouho. Svíce požehnané 2. února v kostele lidé pečlivě schraňovali, aby je měli po ruce celý rok. Strach z hromů, a hlavně z blesků, aby nezapálily stavení, byl obrovský. A není se co divit, protože požár v místě, kde byly všechny obytné i hospodářské stavby ze dřeva a střechy z dřevěných šindelů či došků, znamenal katastrofu. (ber)

Poslat nový komentář