Tip na výlet. Jeskyně Výpustek

Tip na výlet. Jeskyně Výpustek
Foto FB Výpustek

Jeskyně Výpustek patří mezi nejvýznamnější jeskynní systémy Moravského krasu. Velmi zajímavá podzemní prostora má bohatou a velmi neobvyklou historii. Labyrint temných chodeb a dómů byl vytvořen ponorovou činností Křtinského potoka. Otevřena je celoročně, v zimě od úterý do neděle s prohlídkami v 10, 12 a 14 hodin.

Podle záznamů jej navštěvovali již v 17. století mastičkáři, kteří zde nacházeli kosti pravěké zvířeny.

Jeskyně je nyní výjimečná především dvousetmetrovou vestavbou bývalého armádního velitelského pracoviště, které bylo vyňato ze systému bojové pohotovosti v roce 2001 a je doposud plně funkční. Nyní jsou postupně odstraňovány zazdívky provedené ve II. světové válce, kdy byla do podzemí umístěna německá továrna na výrobu součástek leteckých motorů. Za těmito zdmi se postupně objevují původní části popisované v historické literatuře s nádhernou sintrovou výzdobou, z nichž některé jsou již zařazeny do prohlídkové trasy.

V podzemních prostorách jeskyně je instalována expozice, která na panelech a plastikách názorně ukazuje dlouhou historii této lokality. S využitím "stroje času" se návštěvník přenese o asi 60 000 roků zpět do období, kdy jeskyni obývali jeskynní medvědi a lvi a postupně "kráčí" jednotlivými etapami pozdějšího využití jeskyně lidmi, které názorně ukazují instalované předměty. Podobně jsou doplněny i expozice bývalého velitelského pracoviště naší armády, které je vestavěno do části podzemních prostor, o autentické předměty (chemická laboratoř, spojovací prostředky apod.). Je vhodné si zajistit rezervaci na uvedených kontaktech.

Jeskyně Výpustek zůstává opředena velkou záhadou. Podle historických pramenů se na úplném dně tohoto rozsáhlého podzemního prostoru skrývá spodní patro s jezerem dlouhým 128 metrů. Cesta do něj byla za druhé světové války zasypána. Mapa jezera se sice dochovala, popis těchto prostor bohužel zmizel. Pokud by se však jezero našlo, byl by to přírodní unikát, doslova podzemní moře. Tak velká vodní plocha v jeskyních střední Evropy zatím nebyla popsána. (ber)

Poslat nový komentář