Kultura ve vojenské pevnosti? Nic není nemožné, zajeďte do Olomouce!

Markéta Záleská zve na Olomoucko.
Markéta Záleská zve na Olomoucko.

Město Olomouc láká návštěvníky ze všech koutů republiky na památky různého charakteru. Nachází se zde mnoho historických objektů, včetně Sloupu Nejsvětější Trojice, sídlí v ní Univerzity Palackého a každoročně se tu pořádá  zahradnická výstava Flora. Málokdo však ví, že hanácká metropole byla v minulosti obehnána pevnostním systémem, na tehdejší dobu naprosto unikátním, jehož pozůstatky dnes lákají stovky turistů.

„Málokteré město může návštěvníkům nabídnout takové množství pevnostních objektů jako právě Olomouc. Obranný komplex fortů bývalé Císařsko-královské pevnosti Olomouc byl vybudován v letech 1839 - 1874 ve vzdálenosti jednoho až deseti kilometrů od starého bastionového opevnění města  ve vzájemných rozestupech jednoho až dvou kilometrů. Celkově bylo postaveno 26 fortů a jedenáct z nich je v současnosti památkově chráněno,“ uvádí jednu ze stále častěji navštěvovaných pamětihodností v srdci Hané Markéta Záleská. Ta, kromě toho, že celé prázdniny zve občany regionu na návštěvy různých turistických zajímavostí prostřednictvím kampaně Nejezděte jinam, je i ředitelkou Muzea Olomoucké pevnosti, jehož posláním je péče o jeden z objektů někdejší pevnosti, Korunní pevnůstku.

Právě Korunní pevnůstka je dnes jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejích památek v Olomouci. „Spolu s dalšími nadšenci jsme se dali dohromady v roce 2007 s cílem oživit slavnou vojenskou historii Olomouce. Areál Korunní pevnůstky postupně zvelebujeme a pořádáme v něm řadu kulturních akcí. Ještě to bude nějaký pátek trvat, ale jsme všichni odhodláni v našem snažení pokračovat, aby se Korunní pevnůstka stala významným centrem společenského a kulturního dění s nadregionálním významem,“ zve Markéta Záleská do místa, které se nachází v samotném centru Olomouce v bezprostřední blízkosti Bezručových sadů.

Kampaň „Nejezděte jinam“ v těchto dnech ve větších městech Olomouckého kraje vyzývá občany regionu, aby svoji pozornost při plánování dovolené zaměřili i na památky a zajímavosti, které mají takříkajíc za rohem. Celkem dvanáct mutací reklamy s tváří ředitelky Muzea Olomoucké pevnosti Markéty Záleské zve turisty na návštěvy pamětihodností na Zlatohorsku, Javornicku, Jesenicku, Šumpersku, Hanušovicku, Uničovsku, Olomoucku, Litovelsku, Prostějovsku, Přerovsku, Lipensku a Hranicku.

(red)

Poslat nový komentář