Očista Hloučely není jen sběr odpadků

Očista Hloučely není jen sběr odpadků
ilustrační foto

Pracovníci Povodí Moravy, s.p. čistili v uplynulých dnech řeku Hloučelu od odpadků, které tam naházeli místní obyvatelé. Celkem odvezli pět nákladních aut odpadu na skládku v Němčicích nad Hanou. Odpad byl různorodý - od PET lahví, po elektrospotřebiče, nebo pneumatiky až po běžný domovní odpad.

Celkem na toku pracovali tři zaměstnanci a práce jim zabrala asi týden. Začali ve Vrahovicích a vyčistili asi 4 km úsek řeky v intravilánu města. „Akce byla úspěšná a budeme ji pravidelně opakovat i na jiných tocích,“ zhodnotila tisková mluvčí Povodí Moravy s.p. Gabriela Tomíčková.

V rámci různých dobrovolnických aktivit na očistu břehů Hloučely se v loňském roce zapojila do úklidových akcí řada prostějovských spolků, škol i firem. A nešlo například jen o sběr odpadků, ale ve spolupráci s prostějovským Ekocentrem Iris ČSOP odvezli posekanou trávu a čistili ptačí budky. „Přesto je vidět, že ošetřování biokoridoru Hloučela je potřeba neustále věnovat pozornost. Stále ještě se totiž najde dost vandalů, kteří zde hledají anonymní zázemí pro své řádění.,“ vysvětlila Eliška Valentová z prostějovského Ekocentra Iris. Na jejich řádění doplácí nejen flóra, ale i mnozí drobní živočichové, pro které je biocentrum domovem. To mohou potvrdit i pracovníci stanice pro handicapované živočichy z Němčic nad Hanou, kam lidé vozí poraněné nalezence.

ZO ČSOP Němčice nad Hanou provozuje stanici pro záchranu handicapovaných volně žijících živočichů už víc než dvanáct let. Byla otevřena z důvodu požadavků veřejnosti na takovou instituci, kde najdou útočiště poranění drobní zpěvaví ptáci, malí dravci či ježci a podobně. Její činnost závisí v převážné míře na solidaritě sponzorů a milovníků přírody. Každoročně na konto stanice handicapovaných zvířat přispívá také Okrašlovací spolek města Prostějova.

„Flóra nebo fauna, není nám jedno nic, co se dotýká přírody. A když můžeme pomoci alespoň symbolickou částkou, jsme za to rádi,“ zdůvodnila pomoc postiženým zvířátkům předsedkyně spolku Milada Sokolová. V případě zájmu o činnost stanice pro handicapované živočichy či v případě nálezu zraněného či jinak handicapovaného živočicha volejte na tel. číslo 602 587 638 nebo 582 386 138, případně e-mail d.knourek@seznam.cz.

(red)

Poslat nový komentář