Vepřové kotlety na šalvěji a rajčatech po modensku

Vepřové kotlety na šalvěji a rajčatech po modensku
Vepřové kotlety na šalvěji a rajčatech po modensku (autor: Miroslav Macek)

Říká se, že nejchutnější jídla z vepřového masa se dělají v Modeně. Tedy, říkají to, pochopitelně, hlavně Modeňané. Jedl jsem sice skvostné úpravy vepřového i jinde ve světě, ale následující recept jako by jim dával za pravdu…

Rozpis pro dvě osoby:2 kotlety o tloušťce cca 2 - 3 cm10 – 15 lístků čerstvé šalvějemáslo na smaženítrocha polohrubé mouky150 g oloupaných pokrájených rajčat bez semenpepř, sůl

Odleželé kotlety naklepejte hřbetem ruky, srovnejte a poprašte po obou stranách moukou. Prudce po obou stranách osmažte na másle. Vhoďte šalvěj a na mírnějším plameni ji opražte (pozor na přepálení, pak zhořkne!).Přidejte rajčata, osolte, opepřete a pomalu vše duste pod poklicí, až jsou kotlety měkké (dříve, než za 50 minut až hodinu to nebude). Omáčku dle potřeby zredukujte.Přílohu si zvolte dle chuti, Petra upřednostňuje brambory zapékané v troubě se slaninou.Doporučené víno: těžší suché bílé, růžové, naposledy jsme si velmi pochutnali na kotletách doprovázených hrdlem rýnským ryzlinkem (Zöbinger Heiligenstein Alte Reben 2008) od Bründlmayra z Kamptalu.  

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář