Rodičové pozor! Vši jsou opět tady!

Rodičové pozor! Vši jsou opět tady!
ilustrační foto internet

 

Neklidné děti. Copak se jim asi honí hlavou? "Já to vím, jsou to vši," říká maminka jedenáctileté Aničky. Nevítané cizopasníky si dcera přinesla z jedné z prostějovských škol. A nebyla jediná.

"Dcera si stěžovala, že ji svědí hlava. Myslela jsem, že má alergii na nový šampon, pak mi to ale nedalo a prohlédla jsem jí vlasy. Myslela jsem, že omdlím, protože měla hlavu plnou vší," popsala začátek anabáze mladá žena, která okamžitě na problém upozornila vedení školy. "Bylo to pro mě o to traumatizujícnější, že já nikdy vši neměla. A teď holka, která má vlasy skoro do pasu. Babička radila petrolej, že to pomáhá vždycky, ale to jsem zavrhla. Nakonec jsem koupila antiparazitní šampon v lékárně. Byl sice drahý a ten petrolej obsahoval taky, ale zabral," dodala žena, která si kvůli cizopasníkům vzala i dovolenou. "Musela jsem kompletně vydezinfikovat postel, oblečení, ručníky. A celou dobu prohlížela manželovi, sobě i oběma dětem hlavy. Zažít bych to tedy už nechtěla," kroutila hlavou.

Stejný zážitek připravil rodičům i dívčin spolužák, který si parazity přinesl o den později. "My už to máme nacvičené, kluk donesl vši už potřetí. Dvakrát je chytil ve školce," krčila rameny další maminka.

Veš není už dávno dětská 

 K velkým mýtům patří, že vši žijí jen na nemyté hlavě. Klidně zapomeňte na všechny výčitky svědomí a pocity provinilosti, není to totiž pravda. Veš může "navštívit" člověka bez ohledu na čistotu, a přestože se odborně jmenuje veš dětská, také bez rozlišení věku. Odborníci upozorňují, že ze škol a školek vši vlastně nikdy nezmizely, teď ale útočí i na dospělé. Svědčí jim vlhké a teplé prostředí, takže se nerušeně množí. Stejně jako stačí jedno dítě, u kterého rodiče poněkud zanedbají péči, ani mezi dospělými k průšvihu moc nepotřebujete. "Veš sice neskáče, jen přelézá, ale zato dokáže přežít i mimo vlasy i čtyřiadvacet hodin. Může si na svou další oběť počíhat třeba na polstrování sedadla v autobuse či vlaku. Natož v půjčené čepici nebo helmě na různých sportovních akcích. A pak samozřejmě všude tam, kde to od ní čekáte: na ručníku, na hřebenu, na povlečení," vypočítala Hana Kabátová z Krajské hygienické stanice Olomouc.

Návod, jak vítězit v boji s nájezdníky najdete na http://www.khsolc.cz/ves_detska.html. (ber)   

 

 

Poslat nový komentář