České maminky rok od roku stárnou

České maminky rok od roku stárnou
ilustrační foto

Ta tam je doba, kdy české dívky spěchaly pod čepec a první dítko si pořizovaly ještě před dvacátými narozeninami. Podle údajů Českého statistického úřadu věk maminek rok od roku stoupá.

Průměrný věk matek při narození dítěte se oproti roku 2012 dále mírně zvýšil na 29,9 roku. Nepřetržitě tak roste už od roku 1992.

„První dítě jsem měla v šestadvaceti a byla jsem za exota. Všechny moje kamarádky už měly dítka školou povinná,“ zavzpomínala na dobu před více než dvěma desítkami let padesátiletá Lenka. Její spolužačka Zdena si tehdy pořídila manžela i dítě v pouhých 16 letech. „Byl to dobrý tah, jsou spolu už přes třicet let a vychovali tři děti,“ poukázala na jeden z dnes už vzácných případů.

Dvaadvacetiletá Sylva má jasno:“Dítě si s přítelem pořídíme až budeme mít oba stabilní práci a vlastní bydlení. Dřív do toho rozhodně nepůjdeme.“ Stejného názoru je i o dva roky starší Honza. „Rodinu si pořídíme, až přítelkyně dostuduje, najde si nějakou práci a trochu se finančně zajistíme. Dřív určitě ne,“ dodal.

Zdá se tedy, že věk maminek poroste i nadále. (ber)

Poslat nový komentář