Malá levhartí tajnůstkářka má jméno

Malá levhartí tajnůstkářka má jméno
ilustrační foto
Další fotky: 
Malá levhartí tajnůstkářka má jméno
Malá levhartí tajnůstkářka má jméno
Malá levhartí tajnůstkářka má jméno

Včera proběhl slavnostní křest malé tajnůstkářky z rodiny levhartů mandžuských, která se narodila 26. ledna v ZOO Olomouc. Její pohlaví znají chovatelé pouhé tři týdny. Napřed si dávala načas s příchodem na svět, a pak se další měsíc a půl pečlivě schovávala u mamky Izabely, která k ní nepouštěla ani ošetřovatelku. Je to holka, která se ode dneška jmenuje Doubravka. 

„Následující dva měsíce si bude pomalu zvykat na venkovní výběh, návštěvníci ji tedy začnou pravidelně vídat někdy v průběhu června,“ uvedla mluvčí zahrady Karla Břečková.

Levharta mandžuského považují v Olomouci za jedno z nejcennějších zvířat. „Momentálně chováme samici Izabelu, samce Edwarda a nově narozené mládě,“ dodala mluvčí.

V přírodě se levhart vyskytuje pouze na Dálném východě, kde obývá nedotčené lesy. Podle průzkumů mezinárodních organizací se za poslední léta jeho odhadované stavy zvedly z 27 - 35 jedinců na asi 57 jedinců v roce 2015. Toto číslo je výsledkem sčítání pomocí metod sledování zanechaných stop ve sněhu a fotopastí. Pro zachování druhu by však bylo nutné, aby stálá populace čítala alespoň 100 zvířat. Vážnou hrozbou pro levharty je pytláctví, ale i lesní požáry, nebo těžba dřeva a nerostných surovin. (red)

Foto: ZOO Olomouc

Poslat nový komentář