Jablečný ocet. Všestranný pomocník nejen při hubnutí

Jablečný ocet. Všestranný pomocník nejen při hubnutí
Ilustrační foto pixabay.com

Existuje několik potravin, které nám pomáhají s hubnutím, a jednou z nejúčinnějších je jablečný ocet. Můžeme ho užívat pravidelně a dlouhodobě. Stačí dodržovat jen pár pravidel a kýžené výsledky se dostaví.

Zdraví prospěšné účinky jablečného octa jsou známé už tisíce let. Jednou z důležitých informací je, že snižuje hladinu cukru v krvi.

Jablečný ocet se vyrábí fermentačním procesem a tradiční výroba trvá asi měsíc. Kyselina octová je jeho hlavní aktivní složkou a tvoří zhruba 5–6 %. Jedna polévková lžíce (15 ml) jablečného octa má asi 3 kalorie a neobsahuje žádné sacharidy.

Kyselina octová, kterou obsahuje, podporuje hubnutí, a to tak, že: snižuje hladinu inzulínu a příznivě ovlivňuje spalování tuků, snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje schopnost jater a svalů přijímat cukr z krve, zlepšuje metabolismus – podporuje spalování tuků a snižuje tvorbu tuků a cukrů v játrech, zpomaluje ukládání tuků a potlačuje chuť k jídlu. Kromě účinků na potlačení chuti k jídlu se prokázalo, že jablečný ocet snižuje také rychlost, kterou jídlo opouští žaludek.

Konzumací jedné nebo dvou polévkových lžic jablečného octa denně můžete zhubnout. Jednoduchou metodou je použití s olivovým olejem. Zvlášť chutný je jako přísada k listové zelenině, okurkám a rajčatům. Můžete ho též zamíchat rovnou do vody a vypít. Denní dávku je dobré rozdělit na 2–3 dávky po celý den, nejlepší je vypít ho před jídlem.

Jablečný ocet je známý nejen svými zdravotními benefity, ale také jako skvělý pomocník v kuchyni či v koupelně. Věděli jste, že je vhodný ke konzervování jídla, zlepšuje funkci pokožky, či si s ním dokonce můžete umývat vlasy? A to není všechno.

 1. Konzervování potravin

Lidé používají ocet na konzervování potravin už tisíce let. Jídlo je díky němu kyselejší, což deaktivuje enzymy a ničí všechny bakterie, které by mohly způsobit, že by se konzervované jídlo začalo kazit či plesnivět.

 2. Přírodní deodorant

O jablečném octu je známé, že má antibakteriální účinky a eliminuje zápach. Bytový deodorant na neutralizaci zápachů si vyrobíte jednoduše smícháním jablečného octa s vodou. Pokud vás trápí nepříjemný zápach nohou, můžete si je též namáčet v tomto roztoku. Pomůžete tím zničit bakterie, které zápach způsobují.

 3. Univerzální čistič

Jablečný ocet by měl být první volbou, pokud si chcete doma vyrobit vlastní univerzální čisticí prostředek. Je to díky jeho antibakteriálním vlastnostem. Smícháním hrnku vody a půl hrnku jablečného octa vytvoříte čistič, který dokáže zabít velké množství bakterií. 

 4. Lék na bolest v krku

Smíchejte jablečný ocet s vodou a vytvořte si účinné kloktadlo na bolest v krku. Nezapomeňte na to, že ho nemůžete kloktat nezředěný, protože je velmi kyselý a mohl by vám způsobit popáleniny.

 5. Pleťové tonikum

Pokud máte problematickou pokožku nebo chcete zmírnit příznaky stárnutí, opět vám pomůže jablečný ocet. Smíchejte ho v poměru 1 díl jablečného octa na 2 díly vody. Aplikujte na pleť a pomocí vaty vyčistěte. Též ho můžete použít do koupele a vyčistit tak pokožku na celém těle.

 6. Lapač na ovocné mušky

Levným přípravkem na ovocné mušky je jablečný ocet. Stačí nalít ho trochu do hrnku a přidat pár kapek tekutého mýdla, aby se ulovené mušky potopily.

 7. Lesk na vlasy

Pokud si budete pravidelně umývat vlasy jablečným octem, zbavíte je nečistot, budou se vám lépe rozčesávat a též jim dodáte lesk. Po aplikaci octového roztoku na vlasy ho nechejte krátce působit a teprve potom vlasy opláchněte. Pokud máte lupy, masírujte si ním pokožku hlavy – kyselina v octu pomáhá zastavit růst houby, která způsobuje růst lupu.

 8. Ničení plevele

Jablečný ocet je domácí zabiják plevele. Ocet smíchejte s mýdlem a citronovou šťávou a bude ještě účinnější.

 9. (Ne)prasknutí vajíčka

Pokud vaříte vajíčka, přidejte do vody trochu octa. Zabrání nežádoucímu prasknutí vajíček při vaření naměkko či natvrdo.

 10. Steaková marináda

Nejlepší marináda na steak je právě s použitím jablečného octa. Přidejte česnek, sójovou omáčku, cibuli a kajenský pepř a na jinou marinádu už ani nepomyslíte. Jedině že byste si vybrali z jiných nejznámějších marinád na maso pro fajnšmekry.

 11. Umývání ovoce a zeleniny

Běžně dostupné ovoce a zelenina jsou plné pesticidů, které je chrání před škůdci. Pokud je umyjete v jablečném octu, usmrtíte velké množství bakterií, ale též je zbavíte pesticidů. Umývání potravin v octu dokáže odstranit dokonce i nebezpečné bakterie, mezi něž patří E.coli nebo salmonela.

Pozor se ale na druhpu stranu dejte na jeho negativní stránky.

Jablečný ocet by se měl před konzumací ředit. Jeho vysoká kyselost jinak může poškodit zubní sklovinu. Nejlépe uděláte, když ho zředíte vodou a vypijete jako nápoj.

Jablečný ocet způsobuje také snížení hladiny draslíku. Draslík se nachází v každé lidské buňce a závisí na něm velké množství životně důležitých funkcí. Je potřebný při každém úderu srdce, při každém pohybu či myšlence. Jeho nedostatek způsobuje různé problémy, které mohou být až život ohrožující.

Jablečný ocet též může měnit hladinu inzulínu, a proto pokud trpíte cukrovkou, buďte při jeho užívání opatrní. (ber)

Poslat nový komentář